mam pewien problem mianowicie mam formularz z obsługą błędów ale nie wyświetla mi błędów dlaczego ?!?
<?php class Application_Form_Register extends Zend_Form { public function init() { // ustawienie nazwy formularza $this->setName('register'); // stworzenie elementow formularza $firstname = new Zend_Form_Element_Text('firstname'); $submit = new Zend_Form_Element_Submit('btn-submit'); // ustawienie etykiet, walidatorow oraz filtrow $firstname->setLabel('Imię') ->setRequired(true) ->addValidator(new Zend_Validate_NotEmpty(), true) ->addValidator(new Zend_Validate_StringLength(0, 100), true) ->addFilter(new Zend_Filter_StripTags()) ->addFilter(new Zend_Filter_StringTrim()); $submit->setLabel('Zapisz'); // komunikaty bledow Zend_Validate_NotEmpty::IS_EMPTY => 'Proszę podać imię' )); Zend_Validate_StringLength::TOO_LONG => 'Imię nie może zawierać więcej niż 100 znaków' )); // dodanie elementów do formularza $this->addElement($firstname); $this->addElement($submit); // ustawienie dekoratorow $this->clearDecorators(); $this->addDecorator('FormElements') ->addDecorator('Form'); )); )); } }
if($this->_request->isPost()) { // pobranie danych post $postData = $this->_request->getPost(); // walidacja danych post if($form->isValid($postData)) { // pobranie danych wyslanych z formularza $formData = $form->getValues(); // operacje na danych Zend_Debug::dump($formData); } }
niby nic nie sie wykonuje zamiast dostać błędy to w źródle mam