Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][MySQL][PHP]Instalacja Apache + PHP + MySQL w NOWYCH wersjach
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
croc
Witam,

mam nadzieję, że nie zostanę zbesztany za założenie tego wątku. Otóż chodzi mi o nowe wersje Apache, PHP i MySQL. Odnoszę wrażenie, że z każdym nowym wydaniem pojawia się coraz więcej błędów i trudności przy instalacji. Ale po kolei.

Instalacja najnowszego Apache (2.2.15) poszła gładko.

Potem przyszedł czas na PHP (5.3.2). Ściągnąłem zip PHP VC6 x86 Thread Safe (tak, za dużo jest tych wersji). Wybrałem Safe, bo w tym drugim nie ma pliku php5apache2_2.dll (bosko). Skonfigurowałem odpowiednio apache do współpracy z php i oho! Nie działa. Kilkanaście minut stracone na dociekaniu dlaczego nie działa. Postanowiłem zainstalować wersję 5.2 i tu jakoś zadziałało. Pliku konfiguracyjnego tym razem w ogóle nie tykałem, po prostu skasowałem nowsze wydanie i wypakowałem starsze do tego samego folderu.

Teraz nie wiem dlaczego, ale nie działa mi biblioteka GD. Wielokrotnie używałem Apache i PHP i nigdy nie miałem takiego problemu. W pliku php.ini jest odpowiednio odkomentowana ścieżka z tym rozszerzeniem, jego plik też jest na 100% w dobrym miejscu. No właśnie, miejscu. PHP sam ustalił mi ścieżkę na c:/php5 i nie wiem jak to zmienić. W php.ini nie ma w ogóle o tym wzmianki. Póki co zaakceptowałem to i w takim właśnie folderze mam paczkę z PHP.

O MySQL nawet nie mówię, bo już od kilku wydań nie radzę sobie z instalacją. Teraz to już chyba nawet konfiguratora nie mają, chyba że ja znowu coś zepsułem smile.gif

Dlaczego to wszystko stało się tak nieprzyjazne?

Proszę, pomóżcie zainstalować zestaw Apache, PHP i MySQL w nowych wersjach.
erix
MySQL instaluje się praktycznie najłatwiej ze wszystkich serwisów.

A jeśli chodzi o trudność, to trzeba zacząć od komunikatów błędów (odpalony httpd.exe z linii poleceń wszystko pięknie wyświetla). To samo jest w podglądzie zdarzeń systemu.

No i jeszcze zapomniałeś o konfiguracji zmiennej PATH, czy po prostu wrzucania plików w ścieżce poszukiwań.

Kiedyś pisałem na ten temat i jakoś się nie zdeaktualizowało: http://eriz.pcinside.pl/weblog/instalacja-...dows-xp-87.html
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.