Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: System Licencji
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Klycior
Witam,

Wraz z kolegą tworzymy dość ciekawą modyfikację która będzie dość warta.Niestety szczegółów nie mogę zdradzić.
Ale przejdźmy do sedna sprawy...
Chodzi o udostępnianie modyfikacji na pewny okres czasu za opłatą.Przykładowo Klycior zdecydował się na kupno licencji modyfikacji która pozwala na 1 miesięczne używanie jej a po tym okresie już nie może jej używać.
I właśnie chodzi jak zrobić coś takiego żebym sam u siebie mógł decydować kto może mieć a kto nie, czyli przykładowo tak jak mają różne panele www.

Myślałem coś na temat includowania plików z serwera zewnętrznego tylko jak to zastosować w praktyce.
erix
Z zewnętrznego? Póki materiał jest w formie źródłowej, to na nic zdadzą się Twoje zabezpieczenia. Tzw. znullowanie skryptu jest dla wprawnego programisty kwestią kilku minut.

Jeśli chcesz mieć zabezpieczenie, a nie tylko jego namiastkę, to musisz prekompilować kod PHP do postaci binarnej, np. użyj ionCube'a, tam był moduł licencjonowania skryptów.
Klycior
Tutaj jest wydatek rzędu 600 zł a to już dość sporo.
A może ktoś jeszcze jakiś pomysł ma ?
Agape
Nieznam sie na tym i zalezy co dokladnie masz ale moze mozna zrobic takie cos ze glowny rdzen aplikacji bylby na Twoim serwerze a modyfikacja komunikowalaby sie z Twoim serwerem gdzie mialbys pelna kontrole nad licencjami. Wada oczywiscie jest wydluzenie czasu wykonania skryptu ale mozesz umiescic zewnetrzny modul gdzies w panelu, dzieki temu nie sprawialoby to pewnie duzej roznicy klientowi ze skrypt sie minimalnie dluzej wykonuje.
Klycior
Też właśnie nad takim rozwiązaniem myślę.
Lecz nigdy nie bawiłem się w takie zabawy więc też nie wiem jak to będzie wyglądać.

Może jeszcze ktoś coś wymyśli smile.gif Bo mnie czeka długa noc.
darko
Uruchom własną usługę sieciową: SOAP + XML + PHP + WSDL tylko że to nie takie hop siup laugh.gif
Klycior
A no dobry pomysł winksmiley.jpg

Szkoda że mi odrazu 3 pomocników nie podesłałeś smile.gif

darko
Cytat(Klycior @ 13.03.2010, 22:20:36 ) *
A no dobry pomysł winksmiley.jpg

Szkoda że mi odrazu 3 pomocników nie podesłałeś smile.gif

ke ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.