Rozpoczynam moją przygodę z tworzeniem stron www. Napotkałem niedawno na problem dotyczący braku polskich znaków w wiadomości z mojej strony. Tak wygląda mój plik php
<?php $subject = "Wiadomość ze strony xxx"; $message = "Imię i nazwisko: ".$_POST['name']."."; $message .= "Temat pytania: ".$_POST['temat']."."; $message .= "Telefon: ".$_POST['telefon']."."; $message .= "Adres e-mail: ".$_POST['mail']."."; $message .= "Treść pytania: ".$_POST['ask']."."; $mail= "xxx@xxx.pl"; ?>
a tak skrypt sprawdzający
<script type="text/javascript" src="http://jqueryjs.googlecode.com/files/jquery-1.3.2.min.js"></script> <script type="text/javascript"> $(document).ready(function(){ $('form').submit(function(){ $('*').removeClass('err'); z=0; if($('#telefon').val()==''){ $('#telefon').addClass('err'); alert('Nie podałeś telefonu'); z++ } if($('#mail').val()==''){ $('#mail').addClass('err'); alert('Nie podałeś adresu e-mail'); z++ } if($('#ask').val()==''){ $('#ask').addClass('err'); alert('Nie wpisałeś treści pytania'); z++ } if(z>0) return false; $.ajax({ type:"POST", url:"sendemail.php", data:$(this).serialize(), dataType:"json", success:function(msg){ if(msg==true) alert('Wiadomość wysłana!'); } }); return false; }); }); </script>
a tak sam formularz
<form method="post" action=""> <fieldset> <input type="text" name="name" /> <input type="text" name="temat" /> <input type="text" name="telefon" id="telefon" /> <input type="text" name="mail" id="mail" /> <input type="submit" value="WYŚLIJ" id="submit" /> <input type="reset" value="RESET" id="reset" /> </fieldset> </form>
kodowanie strony to utf-8
kodowanie pliku php zmieniałem na wszystkie opcje i nic (używam notepad++) - dalej to samo - pewnie trzeba zmodyfikować kod w pliku php ale nie mam pomysłu jak. Ma ktoś jakiś pomysł