Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyszukiwarka z opcją wyboru
Forum PHP.pl > Forum > PHP
joka13
Witam
Mam do zrobienia na stronce jeszcze wyszukiwarkę - jednak mam z nią problem.

Ma być to prosta wyszukiwarka, ale ma mieć możliwość wyboru (radio) wg. jakiego kryterium wyszukiwać (np. po nazwisku, po nr. pesel, ...).
Problem mam właśnie z dodaniem pola opcji do wyszukiwania.

Część zapytania wygląda tak:
Cytat
$sql = 'SELECT * FROM `'.$mysql['prefix'].'users` WHERE pesel LIKE \'%'.mysql_escape_string($_GET['search']).'%\' and `status`=2';

Jak zrobić, żeby przez pole wyboru (radio) można było określić, że chcę wyszukiwać po nazwisku, peselu, ...?
Ja już nie mam pomysłu jak się za to zabrać.
pedro84
Nie ten dział, to primo.

Po drugie, możesz zrobić to w prosty sposób. Sprawdzasz które pole wyboru jest zaznaczone, jeśli tak to zmieniasz odpowiednio klauzulę WHERE i po sprawie. Z tym się zapoznaj: if
joka13
Co do działu, to pasuje do obecnego, do php - jeżeli mod zadecyduje, że trzeba przenieść, to proszę to zrobić.

Działałoby to na zasadzie, że jeżeli pole jest zaznaczone (true), to przypisuje nazwę pola do zmiennej np. pole.
Zapytanie wyglądałoby tak:

Cytat
$sql = 'SELECT * FROM `'.$mysql['prefix'].'user` WHERE '.$_GET['pole'].' LIKE \'%'.mysql_escape_string($_GET['search']).'%\';

Dobrze rozumuję?

Edit
Zrobiłem pole opcji, które przekazuje do zmiennej nazwę pola w tabeli - wszystko działa.

Dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.