zordon
17.03.2010, 13:57:29
Mam następujący problem(w uproszczeniu): mam stworzony w edytorze WYSYWIG długi tekst. Dzielę go do tablicy i stosuję stronicowanie. Jednak co z otwartymi tagami html? jeśli jakiś tag zostaje otwarty na 1 stronie a zamknięty zostaje dopiero na 5? Błędy w wyświetlaniu, błędna validacja css - to tylko początek problemów. Problem wydaje się dość powszechny, jak sobie z tym radzicie?
wookieb
17.03.2010, 14:45:47
A może dowiedz się jaka jest różnica pomiędzy "stronicowaniem" a "stronnicowaniem" bo przykro mi ale w php nie da się "stronnicować" Nauczyc się k.... polskiego.
Ja nie używam tagów html w wysiwygu tylko swojego bbcode i dzięki temu dzielę sobie tekst jak chcę.
zordon
17.03.2010, 16:25:13
wookieb, skoro nie chcesz pomóc to po co piszesz takie posty? Zrobiłem błąd ortograficzny, ok, moja wina. Ale nie nawaliłem byków znowu na pół posta, a sam wyraz z punktu widzenia ortografii był poprawny, a co za tym idzie trudniejszy do wyłapania. Poza tym skoro jesteś alfą i omegą w dziedzinie ortografii to sprawdź swój post pod względem interpunkcji, bo jeszcze znajdzie się większy masta, który Ci zwróci na to uwagę.
A wracając do tematu to z bbcode jest ten sam problem co z tagami: jeśli na pierwszej stronie jest otwarty tag np. pogrubienia, który po podziale tekstu zamyka się na stronie trzeciej, to pierwsza strona wywali błąd niedomkniętego taga, strona trzecia - brak otwierającego, a strona druga pojawi się bez pogrubienia - chociaż powinna. W ckeditorze jest znak podziału strony, który bodajże domyka wszystkie tagi, ale problem w tym, że podział na strony ma odbywać się bez wiedzy(i woli) użytkownika. Bawię się wyrażeniami regularnymi i zamykaniem/otwieraniem tagów, chyba, że ktoś ma lepszy pomysł.
rocktech.pl
17.03.2010, 22:11:38
Ja robię to tak.
Na przykładzie TinyMCE. Dajesz mozliwość wstawiania <!--pagebreak--> w kod. Potem parsujesz sobie kod jak ci wygodnie używając pagebreak jako odniesienia. Zaletą tego rozwiązania jest mozliwość dowolnego podziału strony oraz opcja zrobienia stronicowania uzywając samego Javascriptu bez tworzenia kilku podstron w bazie i komplikowania sobie życia.
wookieb
17.03.2010, 22:31:03
Cytat(wookieb @ 17.03.2010, 14:45:47 )

Ja nie używam tagów html w wysiwygu tylko swojego bbcode i dzięki temu dzielę sobie tekst jak chcę.
Cytat(zordon @ 17.03.2010, 16:25:13 )

Bawię się wyrażeniami regularnymi i zamykaniem/otwieraniem tagów, chyba, że ktoś ma lepszy pomysł.
Patrzysz na moją stopkę widzisz mój parser bbcode i zajrzyj w "skracanie tekstu" , "tworzenie zajawki". Zasadę bedziesz znać, trochę przerobisz i masz dokładnie to co chcesz.
P.s. zawsze piszę z informacją, która coś wnosi do tematu