Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP]Wysiwyg + Stronicowanie = Problem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
zordon
Mam następujący problem(w uproszczeniu): mam stworzony w edytorze WYSYWIG długi tekst. Dzielę go do tablicy i stosuję stronicowanie. Jednak co z otwartymi tagami html? jeśli jakiś tag zostaje otwarty na 1 stronie a zamknięty zostaje dopiero na 5? Błędy w wyświetlaniu, błędna validacja css - to tylko początek problemów. Problem wydaje się dość powszechny, jak sobie z tym radzicie?
wookieb
A może dowiedz się jaka jest różnica pomiędzy "stronicowaniem" a "stronnicowaniem" bo przykro mi ale w php nie da się "stronnicować" Nauczyc się k.... polskiego.
Ja nie używam tagów html w wysiwygu tylko swojego bbcode i dzięki temu dzielę sobie tekst jak chcę.
zordon
wookieb, skoro nie chcesz pomóc to po co piszesz takie posty? Zrobiłem błąd ortograficzny, ok, moja wina. Ale nie nawaliłem byków znowu na pół posta, a sam wyraz z punktu widzenia ortografii był poprawny, a co za tym idzie trudniejszy do wyłapania. Poza tym skoro jesteś alfą i omegą w dziedzinie ortografii to sprawdź swój post pod względem interpunkcji, bo jeszcze znajdzie się większy masta, który Ci zwróci na to uwagę.
A wracając do tematu to z bbcode jest ten sam problem co z tagami: jeśli na pierwszej stronie jest otwarty tag np. pogrubienia, który po podziale tekstu zamyka się na stronie trzeciej, to pierwsza strona wywali błąd niedomkniętego taga, strona trzecia - brak otwierającego, a strona druga pojawi się bez pogrubienia - chociaż powinna. W ckeditorze jest znak podziału strony, który bodajże domyka wszystkie tagi, ale problem w tym, że podział na strony ma odbywać się bez wiedzy(i woli) użytkownika. Bawię się wyrażeniami regularnymi i zamykaniem/otwieraniem tagów, chyba, że ktoś ma lepszy pomysł.
rocktech.pl
Ja robię to tak.
Na przykładzie TinyMCE. Dajesz mozliwość wstawiania <!--pagebreak--> w kod. Potem parsujesz sobie kod jak ci wygodnie używając pagebreak jako odniesienia. Zaletą tego rozwiązania jest mozliwość dowolnego podziału strony oraz opcja zrobienia stronicowania uzywając samego Javascriptu bez tworzenia kilku podstron w bazie i komplikowania sobie życia.
wookieb
Cytat(wookieb @ 17.03.2010, 14:45:47 ) *
Ja nie używam tagów html w wysiwygu tylko swojego bbcode i dzięki temu dzielę sobie tekst jak chcę.

Cytat(zordon @ 17.03.2010, 16:25:13 ) *
Bawię się wyrażeniami regularnymi i zamykaniem/otwieraniem tagów, chyba, że ktoś ma lepszy pomysł.

Patrzysz na moją stopkę widzisz mój parser bbcode i zajrzyj w "skracanie tekstu" , "tworzenie zajawki". Zasadę bedziesz znać, trochę przerobisz i masz dokładnie to co chcesz.

P.s. zawsze piszę z informacją, która coś wnosi do tematu
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.