Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] Pobieranie danych z zewnętrznej bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Piro
Witam,

Chcę zaznaczyć iż szukałem już odpowiedzi u wujka Google, ale nie znalazłem nic satysfakcjonującego. Moim problemem jest dostęp do bazy danych która znajduje się na innym serwerze a dokładnie dostęp do skryptu php który to odczytuje te dane.

Jest sobie sytuacja załóżmy:
  1. include 'http://www.a.pl/odczyt.php';
  2. odczytaj($id);

Ta funkcja po przyjęciu tego argumentu łączy się z bazą danych i pobiera oraz wyświetla treść wpisu a takim id. Plik odczyt.php leży na innym serwerze niż wywoływany jest skrypt. Tutaj pojawia się problem a mianowicie nie można includować pliku odczyt.php ponieważ jest to zabronione przez serwer na którym on się znajduje. Moim pytaniem jest to czy można jakoś zezwolić na includowanie pliku z zewnętrznego serwera? Oczywiście znalazłem rozwiązanie gdzie zmienia się zawartość pliku php.ini ale to rozwiązanie mnie nie urządza ponieważ można wtedy pobrać każdy plik z mojego serwera a mi chodzi o ten jeden. Czy można zrobić coś takiego bez ingerencji w php.ini (jakiś JS czy coś)?

Pozdrawiam,
Piro
pyro
Zamienić odczyt.php na jakiś plik textowy, np. 8398sfdafjdsf.txt i zaincludować?
taro
Ciekawe, czy to jest bezpieczne winksmiley.jpg

Nie lepiej zrobić jakiś webservice, pobierać sobie dane z zewnątrz w jakimś formacie i je wyświetlać u siebie na stronie?
Być może się mylę i jest jakieś fajniejsze rozwiązanie, ale to pierwsze co mi przychodzi do głowy, jeżeli sam się nie możesz podłączyć bezpośrednio do tej bazy i wyciągnięcia danych w normalny sposób.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.