Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zmiana ksztaltu=problem
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
Zbłąkany
Nie wiem jak zrobic aby np warstwa o taka:
[xml:1:65802ba6b6]div#menu {
border: 1px solid #000000;
background: #81D1AF;
height: 15px;
width: 35%;
text-align: left;
}[/xml:1:65802ba6b6]
z kwadratowego rozmiaru zamienila sie w owalny ale taki ze mialaby tylko zaokraglone gorne rogi.
Zna ktos jakis sposob robienie podkladu odpada:(
Paul
Hmm... wydaje mi sie, ze najlatwiej bedzie jak to zrobisz zamieniajac jej tlo - na poczatku masz np. prostokatne potem np onmouseover owalne (przezroczysty gif/png)...

Jednak chyba lepszym rozwiazeniem bedzie >> przezroczysty flash
Zbłąkany
Zaznaczylem ze robienie podkladu (czyt. tla lub jakichkolwiek innych grafik) odpada. Po pierwsze nie umiem a po drugie mi sie nie chce bawic w rozbudowane tla 8)
Paul
Ja nie widze innych sposobow niz napisalem... Nie widzialem jeszcze, zeby warstwa miala inny ksztalt niz prostokatny...

Jedyna rzecza, z ktora sie spotkalem (gdzie sie bawi w rozne ksztalty etc. ) jest to mapa obrazu... ale to nie ma nic do rzeczy...
sf
[quote]Zaznaczylem ze robienie podkladu

nie da sie tak jak ty sobie to wyobrazasz tongue.gif

zrobie podkladu to jest chwila, od biedy nawet paint wystarczy
Zbłąkany
Czyli zostaje mi tylko podklad. To w takim razie zadam jeszcze jedno pytanie: jak okresle dokladnie jego wysokosc i szerokosc dla rozdzielczosci 1024*768 to czy ten obrazek bedzie mial takie same proporcje jak 600*800?? Nie chcialbym aby mi ten obrazek rozwalil wyglad calej strony w innej rozdzielczosci 8)
sf
heh, przeciez strona to nie jest jeden obrazek... nie rozumiem o co Ci chodzi, co chcesz osiaganac smile.gif
Dominik
Cytat
z kwadratowego rozmiaru zamienila sie w owalny ale taki ze mialaby tylko zaokraglone gorne rogi.

Do tego nadalby sie CSS3 border-radius i jego pochodne typuborder-radius-topright. Mozilla to jedynie obsluguje w uproszczonej wersji np:
-moz-border-radius: 20px;
(lub tak: -moz-border-radius-topright: 20px; -moz-border-radius-bottomleft: 20px; i tak dalej...)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.