Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][MySQL][PHP] System/panel logowania
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Bustard
Witam, jak można zrobić panel logowania (użytkownika) na stronie pisanej w HTML? Oczywiście mój hosting obsługuje PHP, oraz różne typy baz danych w moim wypadku wybór padł na najczęściej wybieraną MySQL. Lecz chodzi mi o to jak napisać skrypt logowania, który po zalogowaniu przenosi na daną stronę na którą nie może wejść niezalogowany użytkownik + hasła są szyfrowane.
Skrypt może być częściowo oparty na Javie jeśli to konieczne.

Dzięki z góry, będę wisiał piwko : )
Kshyhoo
1. Na tym forum znajdziesz naprawdę sporo wątków opisujących tego typu skrypt. Wiem, bo sam niedawno szukałem takiej informacji - użyj więc opcji szukaj.
2. Pisząc "java" masz na myśli "javascript"? To nie to samo. Jeżeli mylisz te pojęcia, nie bierz się za tak poważne sprawy, jak skrypt logowania. Ze względu na swoje przeznaczenie, nie jest łatwy do napisania.
3. Możesz postawić piwko.
Bustard
Jako że jesteś z Grudziądza, zapraszam do Wrocławia na piwo, a póki co masz reputka : )
Pisząc Java - tak, miałem na myśli Javascript.
W każdym razie, dzięki za pomoc, jeśli nie znajdę, tego co potrzebuję lub po prostu coś nie pójdzie po mojej myśli, na pewno się zgłoszę.
Kshyhoo
Zapraszamy, ale pisz w konkretnych sprawach, dołączając swój kod... inaczej zjedzą Cię modzi. Po za tym, jak będę przejazdem, to wpadnę na piwko ;p Aktualnie kibluję w słonecznej Italii.
Bustard
Okej, a więc, czy poprzez konwersje kodu z HTML na PHP programem, będzie można normalnie wkleić funkcjonalny kod do logowania?
Kshyhoo
Nie baw się w konwersję, tylko przeplataj kod html z php. Sposobów na to jest kilka, można umieścić kod html w "echo" albo wyskakiwać z php. Wszystko zależy, ile jest jakiego kodu.

PS. Chyba, że jesteś już znawcą tematu - wtedy oddzielenie kodu html od php to pestka ;p
Bustard
Nie, nie jestem znawcą ; p

Czyli po prostu cały kod php umieścić w "echo", tak? I potem bez echa wpleść kod php, tak?
Ardziej
Najlepiej skopiować to co masz normalnie a tam gdzie chcesz dać php to dajesz:
  1. <?php
  2. skrypt Twój !
  3. ?>

Oczywiście plik już zapisujesz jako *.php smile.gif
Bustard
Teraz już się całkiem pogubiłem, sorry za tak głupie pytania, że Wam truje tyłek.
Otóż, mam plik index.html, i co, mam dodać to niego <?php...... ?> i zapisać jako php?
Kshyhoo
Musisz zapisać plik jako php i:
<html>
kod html
<?php
kod php
?>
dalej kod html
</html>
Ardziej
Tak, w tym
  1. <?php
  2. skrypt Twój !
  3. ?>

dodajesz swój kod php logowania, zapisujesz jako *.php i już smile.gif
Pamiętaj, że plik php nie otworzysz normalnie po przez przeglądarkę jak pliki *.html, musisz dać na serw obsługujący php lub postawić sobie localhosta (np. XAMPP)
luck
Zobacz sobie tutaj: http://www.egrafik.pl/porady/php-prosty-system-do-logowania/
Z serwisu dla grafików, więc nawet jeśli jesteś zielony powinieneś zrozumieć OCB. Wróć jak się zatniesz w jakimś konkretnym miejscu.
Bustard
Okej, zrobiłem wg. Lucka, i proszę zobaczyć http://invite-me.pl/index.php, login : admin, hasło : admin, nie przekierowuje dalej ;/
luck
Włącz error_reporting na ALL, upewnij się że dane do połączenia z bazą i informacje o użytkowniku w tabeli MySQL są poprawne.
Edit: popraw apostrofy w zapytaniu, bo tamte na stronie wyglądają dziwnie. Z resztą piszą coś o tym w komentarzach.
Bustard
error_reporing, nie kumam, ale w każdym razie dodałem testusera do bazy danych, etc., wszystko sprawdzałem, połączenie z baza danych powinno być ołkej.
luck
Daj na początku skryptu:

Popraw zapytanie SQL (spójrz na mój poprzedni post).
piotrooo89
zapraszam do kursów i manuali na internecie, bo widzę że z podstawami cienko. dopiero po lekturze zapraszam na forum z konkretnymi pytaniami.

zamykam. obiekcje? zapraszam na PW.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.