Bustard
19.03.2010, 15:02:32
Witam, jak można zrobić panel logowania (użytkownika) na stronie pisanej w HTML? Oczywiście mój hosting obsługuje PHP, oraz różne typy baz danych w moim wypadku wybór padł na najczęściej wybieraną MySQL. Lecz chodzi mi o to jak napisać skrypt logowania, który po zalogowaniu przenosi na daną stronę na którą nie może wejść niezalogowany użytkownik + hasła są szyfrowane.
Skrypt może być częściowo oparty na Javie jeśli to konieczne.
Dzięki z góry, będę wisiał piwko : )
Kshyhoo
19.03.2010, 15:42:20
1. Na tym forum znajdziesz naprawdę sporo wątków opisujących tego typu skrypt. Wiem, bo sam niedawno szukałem takiej informacji - użyj więc opcji szukaj.
2. Pisząc "java" masz na myśli "javascript"? To nie to samo. Jeżeli mylisz te pojęcia, nie bierz się za tak poważne sprawy, jak skrypt logowania. Ze względu na swoje przeznaczenie, nie jest łatwy do napisania.
3. Możesz postawić piwko.
Bustard
19.03.2010, 15:48:29
Jako że jesteś z Grudziądza, zapraszam do Wrocławia na piwo, a póki co masz reputka : )
Pisząc Java - tak, miałem na myśli Javascript.
W każdym razie, dzięki za pomoc, jeśli nie znajdę, tego co potrzebuję lub po prostu coś nie pójdzie po mojej myśli, na pewno się zgłoszę.
Kshyhoo
19.03.2010, 15:51:59
Zapraszamy, ale pisz w konkretnych sprawach, dołączając swój kod... inaczej zjedzą Cię modzi. Po za tym, jak będę przejazdem, to wpadnę na piwko ;p Aktualnie kibluję w słonecznej Italii.
Bustard
19.03.2010, 18:37:38
Okej, a więc, czy poprzez konwersje kodu z HTML na PHP programem, będzie można normalnie wkleić funkcjonalny kod do logowania?
Kshyhoo
19.03.2010, 18:46:10
Nie baw się w konwersję, tylko przeplataj kod html z php. Sposobów na to jest kilka, można umieścić kod html w "echo" albo wyskakiwać z php. Wszystko zależy, ile jest jakiego kodu.
PS. Chyba, że jesteś już znawcą tematu - wtedy oddzielenie kodu html od php to pestka ;p
Bustard
19.03.2010, 18:51:13
Nie, nie jestem znawcą ; p
Czyli po prostu cały kod php umieścić w "echo", tak? I potem bez echa wpleść kod php, tak?
Ardziej
19.03.2010, 18:55:58
Najlepiej skopiować to co masz normalnie a tam gdzie chcesz dać php to dajesz:
<?php
skrypt Twój !
?>
Oczywiście plik już zapisujesz jako *.php
Bustard
19.03.2010, 18:57:55
Teraz już się całkiem pogubiłem, sorry za tak głupie pytania, że Wam truje tyłek.
Otóż, mam plik index.html, i co, mam dodać to niego <?php...... ?> i zapisać jako php?
Kshyhoo
19.03.2010, 19:01:01
Musisz zapisać plik jako php i:
<html>
kod html
<?php
kod php
?>
dalej kod html
</html>
Ardziej
19.03.2010, 19:01:28
Tak, w tym
<?php
skrypt Twój !
?>
dodajesz swój kod php logowania, zapisujesz jako *.php i już

Pamiętaj, że plik php nie otworzysz normalnie po przez przeglądarkę jak pliki *.html, musisz dać na serw obsługujący php lub postawić sobie localhosta (np. XAMPP)
luck
19.03.2010, 19:04:10
Zobacz sobie tutaj:
http://www.egrafik.pl/porady/php-prosty-system-do-logowania/Z serwisu dla grafików, więc nawet jeśli jesteś zielony powinieneś zrozumieć OCB. Wróć jak się zatniesz w jakimś konkretnym miejscu.
Bustard
19.03.2010, 19:22:28
Okej, zrobiłem wg. Lucka, i proszę zobaczyć
http://invite-me.pl/index.php, login : admin, hasło : admin, nie przekierowuje dalej ;/
luck
19.03.2010, 19:30:05
Włącz error_reporting na ALL, upewnij się że dane do połączenia z bazą i informacje o użytkowniku w tabeli MySQL są poprawne.
Edit: popraw apostrofy w zapytaniu, bo tamte na stronie wyglądają dziwnie. Z resztą piszą coś o tym w komentarzach.
Bustard
19.03.2010, 19:31:47
error_reporing, nie kumam, ale w każdym razie dodałem testusera do bazy danych, etc., wszystko sprawdzałem, połączenie z baza danych powinno być ołkej.
luck
19.03.2010, 19:33:23
Daj na początku skryptu:
Popraw zapytanie SQL (spójrz na mój poprzedni post).
piotrooo89
19.03.2010, 19:37:45
zapraszam do kursów i manuali na internecie, bo widzę że z podstawami cienko. dopiero po lekturze zapraszam na forum z konkretnymi pytaniami.
zamykam. obiekcje? zapraszam na PW.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.