Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][JavaScript] CKeditor + upload z FCKeditor
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kshyhoo
Z racji odpłatnej wersji uploadu w CKeditora, chciałem wykorzystać upload z FCKeditora. Znalazłem w necie kiedyś na to rozwiązanie. Niestety, wciąż wyświetla mi się błąd:
The server didn't reply with a proper XML data. Please check your configuration
Kombinuję na wszelkie sposoby, bez efektu. Starł się ktoś już z tym problemem?
athei
Z tej strony możesz pobrać zintegrowany ckeditor z file manager z fckeditor. Jest tam również opis jak zrobić to ręcznie.
Od siebie dodam (jeśli ściągnąłeś filemanager_in_ckeditor.zip), tak mam u siebie i działa:
1. zawartość jest w C:\wamp\www\ck , czyli w folderze ck znajduje się katalog js, plik demo.html
2. W demo.html zmień js na
Kod
                CKEDITOR.replace( 'editor1',
                {
    filebrowserBrowseUrl :'js/ckeditor/filemanager/browser/default/browser.html?Connector=http://localhost/ck/js/ckeditor/filemanager/connectors/php/connector.php',
                    filebrowserImageBrowseUrl : 'js/ckeditor/filemanager/browser/default/browser.html?Type=Image&Connector=http://localhost/ck/js/ckeditor/filemanager/connectors/php/connector.php',
                    filebrowserFlashBrowseUrl :'js/ckeditor/filemanager/browser/default/browser.html?Type=Flash&Connector=http://localhost/ck/js/ckeditor/filemanager/connectors/php/connector.php'}

);

3. W pliku c:\wamp\www\ck\js\ckeditor\filemanager\connectors\php\config.php odpowiednie linie zamień na
$Config['UserFilesPath'] = './pliki/' ;
$Config['UserFilesAbsolutePath'] = 'C:\\wamp\\www\ck\\pliki\\' ;

4. Utwórz katalog pliki w C:\wamp\www\ck\

Powinno działać.
Co do błędu to też miałem, musisz poprawnie wpisać ścieżki, w tym przypadku w demo.html. Także sprawdź sobie w firebugu, zakładka NET i XHR co jest grane, może będzie, że nie może odnaleźć ścieżki.
Kshyhoo
Poradziłem sobie nieco inaczej:
1. ściągnąłem wersję ze strony: http://labs.corefive.com/Projects/FileManager/
2. ckeditor/config.js:
  1. CKEDITOR.editorConfig = function( config )
  2. {
  3. config.filebrowserBrowseUrl = 'includes/ckeditor/filemanager/index.html';
  4. config.filebrowserImageBrowseUrl = 'includes/ckeditor/filemanager/index.html?type=Images';
  5. config.filebrowserFlashBrowseUrl = 'includes/ckeditor/filemanager/index.html?type=Flash';
  6. config.filebrowserUploadUrl = 'includes/ckeditor/filemanager/connectors/php/filemanager.php';
  7. config.filebrowserImageUploadUrl = 'includes/ckeditor/filemanager/connectors/php/filemanager.php?command=QuickUpload&type;=Images';
  8. config.filebrowserFlashUploadUrl = 'includes/ckeditor/filemanager/connectors/php/filemanager.php?command=QuickUpload&type;=Flash';
  9. };

3. W pliku z edytorem:
  1. CKEDITOR.replace( "editor1",
  2. {
  3. filebrowserBrowseUrl: '/includes/ckeditor/filemanager/index.html',
  4. });

I jakoś zadziałał. Na dodatek wersja z jQuery i AJAXem.
grzes124
Witam,

Z menadżerów plików do CKEditora polecam także PGRFileManager

Pozdrawiam.
Kshyhoo
Jakoś nie przypadł mi do gustu...
dexter21
Hej wszystkim, mam pytania do Kshyhoo co do FileManager,

"1. ściągnąłem wersję ze strony: http://labs.corefive.com/Projects/FileManager/
2. ckeditor/config.js:
[PHP] pobierz, plaintext 1.CKEDITOR.editorConfig = function( config )2.{3.config.filebrowserBrowseUrl = 'includes/ckeditor/filemanager/index.html';4.config.filebrowserImageBrowseUrl = 'includes/ckeditor/filemanager/index.html?type=Images';5.config.filebrowserFlashBrowseUrl = 'includes/ckeditor/filemanager/index.html?type=Flash';6.config.filebrowserUploadUrl = 'includes/ckeditor/filemanager/connectors/php/filemanager.php';7.config.filebrowserImageUploadUrl = 'includes/ckeditor/filemanager/connectors/php/filemanager.php?command=QuickUpload&type;=Images';8.config.filebrowserFlashUploadUrl = 'includes/ckeditor/filemanager/connectors/php/filemanager.php?command=QuickUpload&type;=Flash';9.};[PHP] pobierz, plaintext
3. W pliku z edytorem:
[PHP] pobierz, plaintext 1.CKEDITOR.replace( "editor1",2.{3.filebrowserBrowseUrl: '/includes/ckeditor/filemanager/index.html',4.}); "

Ściągnąłem FileManager'a, w ckeditor/config.js wstawiłem kod zmieniając jedynie ścieżki z 'includes/ckeditor/filemanager/index.html' na 'filemanager/index.html' , bo w ckeditor mam 'filemanager/index.html',
i potem właśnie, co potem?, 'w pliku z edytorem', czy mógłbyś skonkretyzować o jaki plik dokladnie chodzi w pkt. 3. Z góry Wielkie Dzięki:-)
Kshyhoo
Cytat(dexter21 @ 21.05.2010, 13:18:54 ) *
w ckeditor/config.js wstawiłem kod zmieniając jedynie ścieżki z 'includes/ckeditor/filemanager/index.html' na 'filemanager/index.html' , bo w ckeditor mam 'filemanager/index.html',

Musisz uwzględnić ścieżkę do pliku. Jeżeli edytor jest w pliku np.: edytor.php a ten jest inkludowany w pliku index.php,. musisz to uwzględnić - manager powinien być "widzialny" z poziomu index.php.
Cytat(dexter21 @ 21.05.2010, 13:18:54 ) *
i potem właśnie, co potem?, 'w pliku z edytorem', czy mógłbyś skonkretyzować o jaki plik dokladnie chodzi w pkt. 3. Z góry Wielkie Dzięki:-)

Samo podpięcie edytora np.:
  1. <script type="text/javascript" src="includes/ckeditor/ckeditor.js"></script>

nie wystarcza. Trzeba jeszcze dodać go do <textarea>, np.:
  1. <textarea cols="80" id="editor1" name="editor1" rows="10"></textarea>
  2. <script type="text/javascript">
  3. //<![CDATA[
  4. CKEDITOR.replace( "editor1",
  5. {
  6. filebrowserBrowseUrl: '/includes/ckeditor/filemanager/index.html'
  7. });
  8. //]]>
  9. </script>

dexter21
no fajnie, tylko w którym pliku konkretnie...?
Kshyhoo
Jak już wiele razy napisałem w tym wątku: w pliku, gdzie masz formularz połączany z edytorem. Nie trudno to zgadnąć.
dexter21
wiesz co, skoro Tobie to wyszlo, to może przesłałbyś mi CKEditor ze zintegrowanym FileManager'em, np. w paczce *.zip albo *.rar na e-mail'a: jfe@wp.pl
bo ja mam chyba dziś gorszy dzień sciana.gif
Naprawdę Wielkie Dzieki:-)
Pozdro i miełego dnia:-)

Ktoś mi odpowie, konkretnie, który to plik, bo już wszędzie podstawiałem ten kod i nic...
Kshyhoo
Cytat(dexter21 @ 24.05.2010, 10:04:18 ) *
Ktoś mi odpowie, konkretnie, który to plik, bo już wszędzie podstawiałem ten kod i nic...

Wszystkim działa a u Ciebie "nic". To może wklej Twoje nic i zobaczymy, o cho chodzi, że "nic"...
dexter21
tak już działa, ale działa tylko gdy odpalam filemanagera z buttona "Przeglądaj", jeśli odpalama z buttona "Wyślij" (szybki upload), wtedy co prawda otwiera okno do pobrania pliku, np. z pulpitu, ale nie można go upload'wać na serwer...
Dzieki Pozdro:-)
Kshyhoo
Cytat(dexter21 @ 27.05.2010, 13:40:24 ) *
tak już działa, ale działa tylko gdy odpalam filemanagera z buttona "Przeglądaj", jeśli odpalama z buttona "Wyślij" (szybki upload), wtedy co prawda otwiera okno do pobrania pliku, np. z pulpitu, ale nie można go upload'wać na serwer...
Dzieki Pozdro:-)

No i zaś mamy zgadywać, gdzie skopałeś kod? czekaj, niech zerknę w szklaną kulę i może zobaczę, gdzie błąd...
Piro
Witam,

Również mam problem z tym edytorem. Zrobiłem tak jak jest napisane ale niestety coś nie dział (zakładam że nie zrobiłem czegoś oczywistego). Plik główny znajduje się tutaj:
http://piro.vot.pl/asd/index.html

Wiem że trudno wyjaśnić strukturę katalogów wiec zrobiłem konto ftp.
ftp://piro.vot.pl/

login: cke@piro.vot.pl
hasło: asdasd

Gdyby ktoś miał czas chciałbym się dowiedzieć co zrobiłem źle (albo czego nie zrobiłem) ponieważ postępowałem zgodnie z instrukcją.

Pozdrawiam,
Piro
Kshyhoo
@Piro, komu będzie się chciało "latać" po ftp'ach. Wklej kod, jakim podłączasz edytora i config edytora. Należy pamiętać, że edytor to JS i lubi siedzieć do bólu w cache... więc używajcie F5 a jeszcze lepiej Ctrl+F5 - ja się parę razy kupiłem a okazało się, że nie odświeżało kodu (pomocna rzecz - podgląd źródła). Metodą prób i błędów (swoich) uruchomiłem to, co potrzebowałem. Jedna rzecz mi tylko nie zadziałała - "więcej kolorów"...
Piro
Plik index.html:

1. ...
  2. <script type="text/javascript" src="includes/ckeditor/ckeditor.js"></script>
  3. ...
  4. <textarea cols="80" id="editor1" name="editor1" rows="10"></textarea>
  5. <script type="text/javascript">
  6. //<![CDATA[
  7. CKEDITOR.replace( "editor1",
  8. {
  9. filebrowserBrowseUrl: '/includes/ckeditor/filemanager/index.html'
  10. });
  11. //]]>
  12. </script>
  13. ...

plik config.js
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. /*
  2. Copyright (c) 2003-2010, CKSource - Frederico Knabben. All rights reserved.
  3. For licensing, see LICENSE.html or <a href="http://ckeditor.com/license" target="_blank">http://ckeditor.com/license</a>
  4. */
  5.  
  6. CKEDITOR.editorConfig = function( config )
  7. {
  8. // Define changes to default configuration here. For example:
  9. // config.language = 'fr';
  10. // config.uiColor = '#AADC6E';
  11. config.filebrowserBrowseUrl = 'includes/ckeditor/filemanager/index.html';
  12. config.filebrowserImageBrowseUrl = 'includes/ckeditor/filemanager/index.html?type=Images';
  13. config.filebrowserFlashBrowseUrl = 'includes/ckeditor/filemanager/index.html?type=Flash';
  14. config.filebrowserUploadUrl = 'includes/ckeditor/filemanager/connectors/php/filemanager.php';
  15. config.filebrowserImageUploadUrl = 'includes/ckeditor/filemanager/connectors/php/filemanager.php?command=QuickUpload&type;=Images';
  16. config.filebrowserFlashUploadUrl = 'includes/ckeditor/filemanager/connectors/php/filemanager.php?command=QuickUpload&type;=Flash';
  17. };

katalogowo wygląda to tak:
index.html
includes>ckeditor>filemanager

gdzie filemanager to folder trunk.r16 z jego całą zawartością po ściągnięciu
Kshyhoo
I wszystkie ścieżki dostępu masz dobre? Jakie masz objawy, nie ma listy katalogów?
Piro
http://img526.imageshack.us/img526/2011/zr...ilemanagerg.png

Po wybraniu grafiki i wciśnięciu "upload" napis z nazwą grafiki zmienia się na "nie wybrano pliku".
Kshyhoo
Ja się pytam, czy masz listę katalogów po lewej ekran wcześniej...
Piro
Nie mam pomiędzy kliknięciem w przycisk "Przeglądaj" a tym ekranem nic (listy katalogów też). Pierwszą rzeczą jaka mi się pojawia jest to okno.
Kshyhoo
No to co się dziwisz, że nie działa... Pokaż kod filemanager.config.js z filemanager/scripts - powinien zawierać ścieżkę do katalogu z grafiką.
Piro
  1. /*---------------------------------------------------------
  2.   Configuration
  3. ---------------------------------------------------------*/
  4.  
  5. // Set this to the server side language you wish to use.
  6. var lang = 'lasso'; // options: lasso, php, py
  7.  
  8. // Set this to the directory you wish to manage.
  9. var fileRoot = '/UserFiles/';
  10.  
  11. // Show image previews in grid views?
  12. var showThumbs = true;
  13.  

Oczywiście owy folder istnieje.

znalazłem błąd literowy w nazwie katalogu po jego usunięciu pojawiło się coś w rodzaju spisu katalogów z tą różnicą że tam gdzie powinny być katalogi mam komunikat:
Cytat
[ // // jQuery File Tree Lasso Connector // // Version 1.00 // // Jason Huck // http://devblog.jasonhuck.com/ // 1 May 2008 // // History: // // 1.00 - released (1 May 2008) // // Output a list of files for jQuery File Tree // !action_param('dir') ? abort; var('dir') = action_param('dir'); var('files') = file_listdirectory($dir); '
'; iterate($files, local('file')); #file->beginswith('.') ? loop_continue; if(#file->endswith('/')); '
' + #file + '
'; else; local('ext') = #file->split('.')->last; '
' + #file + '
'; /if; /iterate; '
'; ]
Kshyhoo
To nie masz listy katalogów, tylko masz kod.
1.
  1. // Set culture to display localized messages
  2. var culture = 'pl';
  3.  
  4. // Autoload text in GUI
  5. var autoload = true;
  6.  
  7. // Set this to the server side language you wish to use.
  8. var lang = 'php'; // options: lasso, php, py // tu zmień na php, przecież tego używasz
  9.  
  10. // Set this to the directory you wish to manage.
  11. var fileRoot = '/UserFiles/';
  12.  
  13. // Show image previews in grid views?
  14. var showThumbs = true;
Piro
Informacja błąd znikła oraz po dodaniu grafiki pojawił się komunikat "New file added successfully." ale po wciśnięciu ok okno próbuje się tak jakby odświeżyć i tak zostaje z gifem ładowania.

Chyba że mam w złym miejscu folder UserFiles który obecnie jest w tym samym folderze co plik index.html?
Kshyhoo
Dopisz pełną ścieżkę.
Piro
Poprawiłem ścieżkę na:
http://piro.vot.pl/asd/UserFiles/

nadal nie można dodać grafiki ani folderu.
motodd
Witam. Postępowałem zgodnie z instrukcjami. Niestety mnie spotkało coś innego:

Pliki mozna dodawać , do nazwy pliku dopisuje mi sie images, czyli pkiki maja postac imagesnazwa.jpg
Foldery też sie dodają, ale też przed nazwą ktrą wprowadzam jest images.
Niestety nie widze tych plików w tym oknie, które się otwiera. Obie przegrody puste. Jak sie doda plik to spinner dalej się kręci ;/

Co do ścieżeK
główny plik index.php na samym dnie
config.js (z ckeditora) ckeditor/config.js
ckeditor/filemanager/index.html
folder: UserFiles : ckeditor/filemanager/scripts/UserFiles

plik config.js (ckeditora) sciezki wstawialem tak jakby z punktu widzenia pliku index.php a nie config.js
  2. {
  3. // Define changes to default configuration here. For example:
  4. config.language = 'pl';
  5. config.uiColor = '#BBBBBB';
  6. config.toolbar = 'Full';
  7. config.skin = 'kama';
  8. config.filebrowserBrowseUrl = 'ckeditor/filemanager/index.html';
  9. config.filebrowserImageBrowseUrl = 'ckeditor/filemanager/index.html?type=Images';
  10. config.filebrowserFlashBrowseUrl = 'ckeditor/filemanager/index.html?type=Flash';
  11. config.filebrowserUploadUrl = 'ckeditor/filemanager/connectors/php/filemanager.php';
  12. config.filebrowserImageUploadUrl = 'ckeditor/filemanager/connectors/php/filemanager.php?command=QuickUpload&type;=Images';
  13. config.filebrowserFlashUploadUrl = 'ckeditor/filemanager/connectors/php/filemanager.php?command=QuickUpload&type;=Flash';
  14.  
  15. };

w plikach gdzie edytuje formularz: (edycja dziala bez problemu) tylko clase przypisuje
  1. <textarea class='ckeditor' cols='90' id='index' name='ostroleka' rows='10'>$reg[ostroleka]</textarea><br>
Kshyhoo
Sorry, że nie odpisywałem, ale nie było mnie długo w sieci. Co do problemu... Mam zbyt mało czasu na indywidualną pomoc w rozwiązywaniu problemów, jak też wprowadziłem kilka zmian, które zapewne będą kolidować w Waszymi skryptami - musicie poradzić sobie sami, wspierając się informacją zawartą w tym wątku. Może opiszę jeszcze raz konfigurację CKE i FM (FileMenager):
Struktura katalogów:
  1. [ cpax ] ( katalog z plikami panelu, również skryptami uploadu - bez żadnej konfiguracji;p )
  2. |
  3. +-- dodaj_art.php
  4.  
  5. [ includes ]
  6. |
  7. +-- [ ckeditor ] // pliki CKE
  8. |
  9. +-- [ filemanager ] // pliki FM
  10. | |
  11. | +-- [ connectors ]
  12. | | |
  13. | | +-- [ php ]
  14. | | |
  15. | | +-- filemanager.config.php
  16. | +-- [ scripts ]
  17. | | |
  18. | | +-- [ jquery.filetree ]
  19. | | | |
  20. | | | +-- [ connectors ]
  21. | | | |
  22. | | | +-- jqueryFileTree.php
  23. | | |
  24. | | +-- [ languages ]
  25. | | | |
  26. | | | +-- pl.js
  27. | | |
  28. | | +-- filemanager.config.js
  29. | |
  30. | +-- index.php
  31. |
  32. +-- config.js
  33. cpax.php

cpax.php - w pliku głównym dołączamy CKE
  1. <script type="text/javascript" src="includes/ckeditor/ckeditor.js"></script>

[ ckeditor ] config.js w pliku konfiguracyjnym CKE definiujemy ścieżki dostępu do FM
  2. {
  3. config.filebrowserBrowseUrl = 'includes/ckeditor/filemanager/index.php';
  4. config.filebrowserImageBrowseUrl = 'includes/ckeditor/filemanager/index.php?type=Images';
  5. config.filebrowserFlashBrowseUrl = 'includes/ckeditor/filemanager/index.php?type=Flash';
  6. config.filebrowserUploadUrl = 'includes/ckeditor/filemanager/connectors/php/filemanager.php';
  7. config.filebrowserImageUploadUrl = 'includes/ckeditor/filemanager/connectors/php/filemanager.php?command=QuickUpload&type;=Images';
  8. config.filebrowserFlashUploadUrl = 'includes/ckeditor/filemanager/connectors/php/filemanager.php?command=QuickUpload&type;=Flash';
  9. };

[ ckeditor ] [ filemenager ] index.php w pliku głównym FM możemy dołączyć własną konfigurację (np. uprawnienia w sesji, itp.). Przykład!
  1. <?php
  2. include('./cpax/config.php');
  3. include('./cpax/funkcje.php');
  4. zapisz_login();
  5. loguj_ip();
  6. ?>

[ ckeditor ] [ filemenager ] [ connectors ] [ php ] filemanager.config.php grzebiemy w konfiguracji FM, np.:
  1. $config['culture'] = 'pl';
  2. date_default_timezone_set('Europe/Warsaw'); // required on OS X
  3. $config['date'] = 'd M Y H:i';
  4. $config['images'] = array('jpg', 'jpeg','gif','png');

[ ckeditor ] [ filemenager ] [ scripts ] [ jquery.filetree ] filemanager.config.js dalej grzebiemy w konfiguracji FM:
  2. var culture = 'pl';
  3. // Autoload text in GUI
  4. var autoload = true;
  6. var lang = 'php'; // options: lasso, php, py // wybieramy obsługę php
  7. // Set this to the directory you wish to manage.
  8. var fileRoot = '/aaa/g-notes/img/'; // wpisujemy ścieżkę, gdzie będą ładować się pliki
  9. // Show image previews in grid views?
  10. var showThumbs = true;

[ ckeditor ] [ filemenager ] [ scripts ] [ jquery.filetree ] [ connectors ] jqueryFileTree.php kontrolujemy ścieżkę dostępu do pliku (../):
  1. require('../../../connectors/php/filemanager.config.php');

[ ckeditor ] [ filemenager ] [ scripts ] [ languages ] pl.js - dodajemy język ojczysty:
  1. {
  2. "AUTHORIZATION_REQUIRED": "Nie jesteś upoważniony do używania menadżera plików.",
  3. "INVALID_ACTION": "Niewłaściwa akcja.",
  4. "MODE_ERROR": "Tryb wyświetlania błędów.",
  5. "DIRECTORY_ALREADY_EXISTS": "Lokalizacja '%s' już istnieje.",
  6. "UNABLE_TO_CREATE_DIRECTORY": "Brak możliwości utworzenia lokalizacji %s.",
  7. "INVALID_VAR": "Niewłaściwa zmienna %s.",
  8. "DIRECTORY_NOT_EXIST": "Lokalizacja %s nie istnieje.",
  9. "UNABLE_TO_OPEN_DIRECTORY": "Brak możliwości otwarcia lokalizacji %s.",
  10. "ERROR_RENAMING_DIRECTORY": "Nie udało się zmienić lokalizacji z %s na %s.",
  11. "ERROR_RENAMING_FILE": "Nie udało się zmienić nazwy pliku z %s na %s.",
  12. "INVALID_DIRECTORY_OR_FILE": "Niewłaściwa lokalizacja lub plik.",
  13. "INVALID_FILE_UPLOAD": "Niewłaściwy plik.",
  14. "UPLOAD_FILES_SMALLER_THAN": "Proszę użyć pliku mniejszego niż %s.",
  15. "UPLOAD_IMAGES_ONLY": "Użyj pliku obrazkowego, inne typy plików nie są wspierane.",
  16. "UPLOAD_IMAGES_TYPE_JPEG_GIF_PNG": "Proszę użyj plików obrazkowych w formacie JPEG, GIF lub PNG.",
  17. "FILE_DOES_NOT_EXIST": "Plik %s nie istnieje.",
  18. "LANGUAGE_FILE_NOT_FOUND": "Plik językowy nie znaleziony.",
  19. "default_foldername": "Mój folder",
  20. "prompt_foldername": "Wpisz nazwę nowego folderu (nie używaj polskich znaków)",
  21. "no_foldername": "Nie podano nazwy folderu.",
  22. "create_folder": "Utwórz folder",
  23. "cancel": "Anuluj",
  24. "select_from_left": "Wybierz plik z lewej strony.",
  25. "fck_select_integration": "Funkcja wybierz ('Select') jest używana tylko z FCKEditor.",
  26. "new_filename": "Wpisz nową nazwę. Nie używaj polskich znaków.",
  27. "successful_rename": "Nazwa pliku została zmieniona.",
  28. "rename": "Zmień nazwę",
  29. "confirmation_delete": "Czy na pewno chcesz usunąć wybrany plik?",
  30. "successful_delete": "Usunięto plik.",
  31. "successful_added_file": "Dodano nowy plik.",
  32. "successful_added_folder": "Dodano nowy folder.",
  33. "select": "Wybierz",
  34. "download": "Pobierz",
  35. "del": "Usuń",
  36. "dimensions": "Wymiary",
  37. "created": "Utworzono",
  38. "modified": "Zmodyfikowano",
  39. "size": "Rozmiar",
  40. "name": "Nazwa",
  41. "could_not_retrieve_folder": "Nie udało się otworzyć folderu.",
  42. "yes": "Tak",
  43. "no": "Nie",
  44. "upload": "Dodaj",
  45. "new_folder": "Nowy folder",
  46. "grid_view": "Widok siatki.",
  47. "list_view": "Widok listy.",
  48. "current_folder": "Aktualny folder: "
  49. }

dodaj_art.php - dołączenie edytora i filemenagera:
  1. <p>
  2. <textarea cols="80" id="editor1" name="editor1" rows="10"></textarea>
  3. <script type="text/javascript">
  4. //<![CDATA[
  5. CKEDITOR.replace( "editor1",
  6. {
  7. extraPlugins : "uicolor",
  8. uiColor: "#AADC6E",
  9. height : "600px",
  10. filebrowserBrowseUrl: '/includes/ckeditor/filemanager/index.html',
  11. on :
  12. {
  13. //
  14. }
  15. });
  16. //]]>
  17. </script>
  18. </p>

Reszta plików jest bez zmian. Mam nadzieję, że to wyczerpie temat. W razie problemów - zapraszam w tym wątku.
PeeLeN
witam ja mam chyba taki problem , że źle podaje ścieżkę bo w oknie, w którym maja pojawiać się pliku cały czas krąży gif (loader), mógłbym dowiedzieć się gdzie znajduje się w twoim drzewie folder

/aaa/g-notes/img/

questionmark.gif
kombinator
Hello... mam problem innej wagi. Usiłuję wgrać FCKeditor do strony opartej o CMS (QuickCMS) Wszystko na pierwszy rzut oka jest ok. Pojawił się pasek "przeglądaj", tylko że... wygląda on tak i nie wiem dlaczego...

http://images38.fotosik.pl/2041/551b6f8776419767.jpg

k.
Przypomnę się..
Kshyhoo
Kto może wiedzieć, skoro nie zamieściłeś kodu ani informacji o konfiguracji.
k.
Tam jest ponad 20 folderów i tyle samo plików. Co mam konkretnie wstawić?

config.js

1. /*
  2. Copyright (c) 2003-2012, CKSource - Frederico Knabben. All rights reserved.
  3. For licensing, see LICENSE.html or <a href="http://ckeditor.com/license" target="_blank">http://ckeditor.com/license</a>
  4. */
  5.  
  6. CKEDITOR.editorConfig = function( config )
  7.  
  8. {
  9.  
  10. config.filebrowserBrowseUrl = 'plugins/ckeditor/filemanager/index.html';
  11.  
  12. config.filebrowserImageBrowseUrl = 'plugins/ckeditor/filemanager/index.html?type=Images';
  13.  
  14. config.filebrowserFlashBrowseUrl = 'plugins/ckeditor/filemanager/index.html?type=Flash';
  15.  
  16. config.filebrowserUploadUrl = 'plugins/ckeditor/filemanager/connectors/php/filemanager.php';
  17.  
  18. config.filebrowserImageUploadUrl = 'plugins/ckeditor/filemanager/connectors/php/filemanager.php?command=QuickUpload&type;=Images';
  19.  
  20. config.filebrowserFlashUploadUrl = 'plugins/ckeditor/filemanager/connectors/php/filemanager.php?command=QuickUpload&type;=Flash';
  21.  
  22. };

A grafiki nadal jak nie było tak nie ma... nie mówiąc już o tym, że nie mogę wgrać żadnego zdjecia.

contents(../../scripts/filemanager.config.js) [function.file-get-contents]: failed to open stream: No such file or directory in /home/iw142497/public_html/plugins/ckeditor/filemanager/connectors/php/filemanager.class.php on line 31

Warning: file_get_contents(/home/iw142497/public_html/plugins/ckeditor/filemanager/scripts/languages/.js) [function.file-get-contents]: failed to open stream: No such file or directory in /home/iw142497/public_html/plugins/ckeditor/filemanager/connectors/php/filemanager.class.php on line 720
""
baentizo
Hej, nie znalazłam nigdzie odpowiedzi na moje pytanie, więc kieruję je tutaj.

Chciałabym połączyć filemanager z lightbox / teraz przy kliknięciu na zdjęcie (odnośnik), otwiera się w nowym oknie :/ A chciałabym żeby otwierało się jak galeria lightbox.

Jak to zrobić?

Nikt nie wie?questionmark.gif
Kshyhoo
Jaki to ma związek z tematem?
PingwinCracow
Kshyhoo, pozwalam sobie poprosić o pomoc w temacie jaki opisałeś. Prześledziłem większość z Twoich postów w sprawie CKeditor+FCKeditor+filemanager. Krótko i na temat. Zastosowałem Twoje wytyczne i po pewnych próbach udało mi się osiągnąć etap: CKeditor + FCKeditor działa bez problemu. Natomiast problem pojawia się przy użyciu Filemanager. Wygląda że jest zainstalowany prawidłowo ponieważ zadziałał. Niestety nie czyta ani katalogów ani plików. Domyślam się iż jak napisałeś wcześniej jest to kwestia ustawienia ścieżek w plikach. Buduje swoją stronę galerii foto i takie rozwiązanie było by mi bardzo pomocne. Poniżej zrzuty do miejsca jakiego dobrnąłem. Jeżeli będziesz w stanie mi pomóc będę bardzo zobowiązany. Celowo nie wrzucam kodu ponieważ sam nie wiem w jakim miejscu go szukać. Jeśli podpowiesz wrzucę natychmiast. Na marginesie, bardzo dziękuję za poprzednie informacje w postach, bez których pewno nie doszedłbym do tego co już zrobiłem smile.gif
Pozdrawiam.
Pingwin

http://galeria.fotopingwin.pl/picture.php?/4302/category/98
http://galeria.fotopingwin.pl/picture.php?/4303/category/98
http://galeria.fotopingwin.pl/picture.php?/4304/category/98
http://galeria.fotopingwin.pl/picture.php?/4305/category/98
http://galeria.fotopingwin.pl/picture.php?/4306/category/98
Kshyhoo
No i sam sobie odpowiadasz na pytania... nie umiem pomóc nie widząc kodu i z całą pewnością jest to problem ze ścieżkami.... skoro wszystko inne działa.
No i nie był bym sobą, gdybym nie wspomniał w tymże przypadku (brak kodu), o alternatywnym forum, do którego link znajduje się w mojej sygnaturze smile.gif
PingwinCracow
Hmmm... smile.gif
Config.js
  2. {
  3. config.language = 'pl';
  4. config.uiColor = "#AADC6E"
  5. config.filebrowserBrowseUrl = 'plugins/FCKEditor/ckeditor/filemanager/index.html';
  6. config.filebrowserImageBrowseUrl = 'plugins/FCKEditor/ckeditor/filemanager/index.html?type=Images';
  7. config.filebrowserFlashBrowseUrl = 'plugins/FCKEditor/ckeditor/filemanager/index.html?type=Flash';
  8. config.filebrowserUploadUrl = 'plugins/FCKEditor/ckeditor/filemanager/connectors/php/filemanager.php';
  9. config.filebrowserImageUploadUrl = 'plugins/FCKEditor/ckeditor/filemanager/connectors/php/filemanager.php?command=QuickUpload&type;=Images';
  10. config.filebrowserFlashUploadUrl = 'plugins/FCKEditor/ckeditor/filemanager/connectors/php/filemanager.php?command=QuickUpload&type;=Flash';
  11. };
  12. // w:\foto\plugins\FCKEditor\ckeditor\filemanager\ //

filemanager.cinfig.js
  1. "options": {
  2. "culture": "pl",
  3. "lang": "php",
  4. "theme": "flat-dark",
  5. "defaultViewMode": "grid",
  6. "autoload": true,
  7. "showFullPath": false,
  8. "showTitleAttr": false,
  9. "browseOnly": false,
  10. "showConfirmation": true,
  11. "showThumbs": true,
  12. "generateThumbnails": true,
  13. "searchBox": true,
  14. "listFiles": true,
  15. "fileSorting": "default",
  16. "chars_only_latin": true,
  17. "dateFormat": "d M Y H:i",
  18. "serverRoot": true,
  19. "fileRoot": "/local/reklama/",
  20. "relPath": false,
  21. "logger": false,
  22. "capabilities": ["select", "download", "rename", "delete", "replace"],
  23. "plugins": []
  24. },
  25. "security": {
  26. "allowFolderDownload": false,
  27. "allowChangeExtensions": false,
  28. "allowNoExtension": false,
  29. "uploadPolicy": "DISALLOW_ALL",
  30. "uploadRestrictions":
  31. ........
  32.  

Z tego co zrozumiałem to ścieżki należy szukać i ustawić w tych dwóch plikach, ale moje eksperymenty od kilku dni na config.js nie przyniosły rezultatu sad.gif
Kshyhoo
1. KAŻDA dyrektywa winna być zamknięta średnikiem, u Ciebie linia 4 Config.js nie jest...
2. [ ckeditor ] [ filemenager ] [ scripts ] filemanager.config.js - całkiem inna zawartość pliku, nie zauważyłeś tego?
PingwinCracow
Config.js poprawiony, dzięki.
A co do ..ckeditor/filemanager/scripts/filemanager.config.js to właśnie taka zawartość pliku mam - ściągniętą przez linka podanego na początku wątku. Teraz jestem bardziej zakręcony niż byłem.
Kshyhoo
Dziwne, ja mam całkiem inny. takiej zawartości pliku nie mam nigdzie.
PingwinCracow
OK. To zaczynam od początku instalacje filemanager - zobaczymy z jakim skutkiem.

A przy okazji
Cytat
[ ckeditor ] [ filemenager ] [ scripts ] [ jquery.filetree ] filemanager.config.js dalej grzebiemy w konfiguracji FM:
[PHP] pobierz, plaintext
// Set culture to display localized messages
var culture = 'pl';
// Autoload text in GUI
var autoload = true;
// Set this to the server side language you wish to use.
var lang = 'php'; // options: lasso, php, py // wybieramy obsługę php
// Set this to the directory you wish to manage.
var fileRoot = '/aaa/g-notes/img/'; // wpisujemy ścieżkę, gdzie będą ładować się pliki
// Show image previews in grid views?
var showThumbs = true;

w katalogu [ ckeditor ] [ filemenager ] [ scripts ] [ jquery.filetree ] nie mam pliku filemanager.config.js sad.gif questionmark.gif
Kshyhoo
W nowej wersji nie ma katalogu [jquery.filetree], ale [ckeditor] [filemenager] [scripts] filemanager.config.js jest i to o ten plik chodzi.
PingwinCracow
Hmmm, przeinstalowanie od początku nic nie dało , pogubiłem się i jest gorzej niż było sad.gif
Kshyhoo
Gorzej już być nie może. Ta konfiguracja u mnie śmiga, aż miło...
PingwinCracow
to ja nie wiem co robię źle, albo mam niedopasowane wersje ckeditora i filemanagera. jak kombinowałem dzisiaj to albo rozjechał się edytor albo filemanager przestał nawet okno wyświetlać. głupi jestem w te klocki smile.gif

Kshyhoo,
chyba już mam dość niestety sad.gif jeszcze raz zrobiłem od początku i doszedłem znowu do punktu wyjścia jak na początku. Wydaje mi się, że mam nie te wersje ckeditora i filemanagera o których ty pisałeś. Prześledziłem jeszcze raz Twoje uwagi i posty, mam różnice w katalogach zwłaszcza jeśli chodzi o pliki filemanager-a. Nie wiem na czym to polega bo ściągałem z linków podanych i opisywanych w tej dyskusji.
Czy jest taka możliwość abyś ostatecznie podał linki co i skąd pobrać aby ze sobą zadziałało według Twojego opisu ?
Nadmieniam, że robię swoją stronkę w ramach swojej własnej nauki (nie jestem programistą na co dzień) i już chyba powoli poddaje się bo stanąłem po kilku dniach pod ścianą i nie ruszę dalej bez konkretnej fachowej pomocy.
Z góry serdecznie dziękuję.
Krzysiek
Kshyhoo
CKeditor i Filemanager to zawsze najnowsze wersje ściągnięte ze strony. Każdorazowo po uaktualnieniu, musiałem edytować pliki wg wyżej opisanego przeze mnie opisu i zawsze działało od kopa. Musisz robić coś źle...
PingwinCracow
Hmmm, posunąłem się tylko o milimetr. CKeditor działa i to b. dobrze.
Filemanager wyświetla okno ale nie wyświetla katalogów i plików.
Co do pliku filemanager.config,js jeśli podmienie zawartość na pofdaną przez Ciebie :
  2. var culture = 'pl';
  3. // Autoload text in GUI
  4. var autoload = true;
  6. var lang = 'php'; // options: lasso, php, py // wybieramy obsługę php
  7. // Set this to the directory you wish to manage.
  8. var fileRoot = '/aaa/g-notes/img/'; // wpisujemy ścieżkę, gdzie będą ładować się pliki
  9. // Show image previews in grid views?
  10. var showThumbs = true;

to całkowicie okno sie blokuje = nie wyświetla wogóle nic tylko znaczek ładowania.
Krótko mówiąc wywala się gdzieś na jquery.filetree.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.