Pokazać kod php?
<head> <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=ISO-8859-2" /> </head> <script> function przetowrz(){ len = document.fi.kodtype.length; for (i = 0; i < len; i++) { if (document.fi.kodtype[i].checked) { wartosc = document.fi.kodtype[i].value; } } } </script> <?php echo ' <table align=center cellspacing=0 width=80%> <tr> <td style="background-image: url(images); color:" height=30> <font size=3><b>Rejestracja - Pytania z wiedzy RP</td></tr> <tr><td bgcolor=><font color= size=2> <form id="fi" name="odpowiedz1" method="POST" action="misc.php?page=pytania"> <fieldset> <legend>Czy na serwerze RP dopuszczalny jest Deathmatch (DM)tryb rozgrywki w grach multiplayerowych - Zabijanie ?</legend> <input type="radio" name="1" value="1" alt="" /> Oczywiście, że tak. Pod warunkiem, że akcja została rozegrana Role Play, oraz z dużym powodem użyciem broni wobec danej osoby<br> <input type="radio" name="1" value="2" alt="" /> Tak, ale tylko organizacje porządkowe <br> <input type="radio" name="1" value="3" alt="" /> Jeżeli admin pozwoli, to tak <br> <input type="radio" name="1" value="4" alt="" /> Przecież nikomu nic nie robię <br> </fieldset> <BR><BR> <fieldset> <legend>Co zrobisz gdy na serwerze nie ma admina a cziter zabija graczy?</legend> <input type="radio" name="2" value="1" alt="" /> Napiszę do admina na gg, opiszę sytuację i nick czitera <br> <input type="radio" name="2" value="2" alt="" /> Szybko ucieknę z miejsca walki i będę czekał <br> <input type="radio" name="2" value="3" alt="" /> Wyjdę z serwera i pójdę na inny serwer <br> <input type="radio" name="2" value="4" alt="" /> Włącze czita i spróbuje z nim walczyć <br> </fieldset> <BR><BR> <fieldset> <legend>Która komenda /ja jest nieprawidłowa?</legend> <input type="radio" name="3" value="1" alt="" /> /ja chwyta lewą ręką zza kabure, wyciągając z niej Colta 45, chwile później odbezpiecza go<br> <input type="radio" name="3" value="2" alt="" /> /ja strzela w osobnika <br> <input type="radio" name="3" value="3" alt="" /> /ja rzyga na Jino Kushido <br> <input type="radio" name="3" value="4" alt="" /> /ja naciska guzik w kokpicie auta <br> </fieldset> <BR><BR> <fieldset> <legend>Co zrobisz jak będziesz świadkiem dużego wypadku samochodowego?</legend> <input type="radio" name="4" value="1" alt="" /> Wyślę report do admina, bo gracze robią DD<br> <input type="radio" name="4" value="2" alt="" /> Szybko zadzwonię na policję i pogotowie<br> <input type="radio" name="4" value="3" alt="" /> Zrobię jednemu kierowcy NJ i ukradne mu wóz <br> <input type="radio" name="4" value="4" alt="" /> Szybko ulotnię się z miejsca wypadku, jeszcze będzie na mnie<br> </fieldset> <BR><BR> <fieldset> <legend>Jak zachowasz się, gdy ktoś cię potrąci samochodem?</legend> <input type="radio" name="5" value="1" alt="" /> Wyzwę go na kanale OOC<br> <input type="radio" name="5" value="2" alt="" /> Napisze /report do adminów za CK<br> <input type="radio" name="5" value="3" alt="" /> Wyjmę broń w sposób rp i zastrzele go<br> <input type="radio" name="5" value="4" alt="" /> Wpiszę /anim ranny i odegram akcję z zasadami Role Play<br> </fieldset> <BR><BR> <fieldset> <legend>Jakiś nieznajomy człowiek wsiada do twojego auta i prosi cie abyś go podrzucił, co zrobisz?</legend> <input type="radio" name="6" value="1" alt="" /> Wpiszę (/ja związuje człowieka, /do udało się!), wkońcu mam prawo do tego<br> <input type="radio" name="6" value="2" alt="" /> Napisze /report do adminów (%% wsiadł do mojego auta bez żadnej akcji RP)<br> <input type="radio" name="6" value="3" alt="" /> Wyciągne broń i mu dam<br> <input type="radio" name="6" value="4" alt="" /> Zawioze go tam gdzie chce<br> </fieldset> <BR><BR> <fieldset> <legend>Widzisz jak ktoś kradnie twój wóz, co robisz?</legend> <input type="radio" name="7" value="1" alt="" /> Dzwonię na policję, opisuje miejsce zdarzenia, numery rejestracyjne i dokładny opis zdarzenia<br> <input type="radio" name="7" value="2" alt="" /> Pytam się gościa na kanale OOC, oco mu chodzi<br> <input type="radio" name="7" value="3" alt="" /> Odegram akcje DM, może uda mi się go przestraszyć<br> <input type="radio" name="7" value="4" alt="" /> Wyślę report do admina, wkońcu od tego oni są<br> </fieldset> <BR><BR> <input style="padding: 1px 102 1 102; background-color: #74ad5a; border-style: solid; border-width: 1px; border-color: #797979; color: white; font-family: sans-serif; font-weight: bold; font-size: 11px;" type="submit" name="Submit" value="Przejdź dalej" /> </form> '; $err = 0; $iloscPytan = 7; for($i=1; $i<=$iloscPytan; $i++) { } if($_POST['1'] != 1) { $err++; } if($_POST['2'] != 1) { $err++; } if($_POST['3'] != 3) { $err++; } if($_POST['4'] != 2) { $err++; } if($_POST['5'] != 4) { $err++; } if($_POST['6'] != 2) { $err++; } if($_POST['7'] != 1) { $err++; } if($err == 0) { } else { if($err == 0) { } } { $_SESSION['krok'] == "3"; } echo ' </td> </tr> </table> '; ?> <head> <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=ISO-8859-2" /> </head> </div>
Poza tym, czy walidacja nie powinna nastąpić nieco wcześniej, a właściwie na samym początku skryptu? No i użycie funkcji exit('Jakiś tekst'); powoduje wyświetlenie na ekranie tekstu 'Jakiś tekst' i zatrzymuje wykonywanie skryptu. Jeżeli zatem któraś z odpowiedzi nie będzie zaznaczona, to kod następujący po powyższej instrukcji się nie wykona (czyli u Ciebie zliczanie błędów).
for($i = 1; $i <= $iloscPytan; $i++) { $pole = 'pytanie_' . $i; }
} if($_POST['1'] != 1) { } if($_POST['2'] != 1) { } if($_POST['3'] != 3) { } if($_POST['4'] != 2) { } if($_POST['5'] != 4) { } if($_POST['6'] != 2) { } if($_POST['7'] != 1) { } else { } { $_SESSION['krok'] == "3"; }
} else if($_POST['1'] != 1) { } else if($_POST['2'] != 1) { } else if($_POST['3'] != 3) { } else if($_POST['4'] != 2) { } else if($_POST['5'] != 4) { } else if($_POST['6'] != 2) { } else if($_POST['7'] != 1) { } else { } { $_SESSION['krok'] == "3"; }