Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czym to się różni?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Mistycus
Od kilku dni uczę się php, a nadal nie znajduję różnicy w funkcjach echo() i print. Może ktoś mi pomoże?

admin
Roznicy miedzy echo a print nie ma zadnej. Fukncje te dzialaja identycznie i jest zrobione tak dla wygody poniewaz w roznych pokrewnych jezykach programowania/skryptowych roznie sie nazywaly te funkcje i dla wygody pozostawiono dwie roznie nazywajace sie fukncje.
Mistycus
Dzięki wam!!!!!! biggrin.gif smile.gif laugh.gif
shw
Nieprawda - roznica miedzy print a echo istnieje. Czytalem o tym dosyc dokladnie na jednym z for o php, ale w tym momencie nie moge sobie przypomiec.
Mistycus
Cytat
Nieprawda - roznica miedzy print a echo istnieje. Czytalem o tym dosyc dokladnie na jednym z for o php, ale w tym momencie nie moge sobie przypomiec.

Hmm... toż to podejrzana sprawa :?
shw
Wiem, ze jedno moglo robic cos, czego nie moglo robic drugie... tylko cholera - co to bylo... laugh.gif
kondzior
No róznica jest napewno bo print składa się z 5 znaków a echo z 4 znaków biggrin.gif
pshemo
ok, oto moje trzy grosze na temat print vs echo

a więc:

print () zachowuje sie jak funkcja i zwraca wartosc tzn.

$wynik = print "ble ble";
spowoduje ze $wynik bedzie rowny 1

ponadto print () ma dosc niski priorytet w "tablicy kolejnosci wykonywania" (nie wiem jak to sie po polsku nazywa :oops: w kazdym razie orginalnie to brzmi "precedence table"). tylko AND, OR i XOR mają nizszy priorytet (wykorzystuje sie to przy budowie skomplikowanych wyrazen)

echo nie ma tego wszystkiego wiec jest troszke szybsze (roznica jest praktycznie zadna)

moze ktos wie cos wiecej :?:

pozdrawiam
pshemo
kryr
Jak sie uzywa prinrf() to trzeba i print() a nie echo, bo ladniej wyglada... laugh.gif
A przy okzaji moze ktos wie jakie ma praktyczne zastosowanie printf()?
Ja nigdy z tego nie kozystam, w koncu:
print('Tekste....: ' . $zmienna . ' hiehie');
to tosamo co to:
printf('Tekste....: %s hiehie', $zmienna);
questionmark.gif? Moze sie myle? Predkosc wykonywania?
Mistycus
Cytat
A przy okzaji moze ktos wie jakie ma praktyczne zastosowanie printf()?
Ojej... to istnieje jeszcze printf()?
GeoS
Cytat
print
(unknown)

print -- Output a string
Description
print ( string arg)

Outputs arg. Zwraca TRUE w przypadku sukcesu, FALSE w przypadku porażki.  

print() is not actually a real function (it is a language construct) so you are not required to use parentheses with it. But print(), opposed to echo(), can be called using a variable function.

http://pl2.php.net/manual/pl/function.print.php

Cytat
echo
(unknown)

echo -- Output one or more strings
Description
echo ( string arg1 [, string argn...])

Outputs all parameters.  

echo() is not actually a function (it is a language construct) so you are not required to use parentheses with it. In fact, if you want to pass more than one parameter to echo, you must not enclose the parameters within parentheses. It is not possible to use echo() in a variable function context, but you can use print() instead.

http://pl2.php.net/manual/pl/function.echo.php

Pod podanymi linkami sa rowniez przyklady wyjasniajace roznice :-)

PS I ja się pytam - do czego sluzy manual angrysmiley.gif
castor
@gajcy2
MANUAL sluzy po to zebys go tu cytowal biggrin.gif

@all
printf() to nie roznica w predkosci tylko w formatwaniu:

a zapomnieliscie jeszcze o print_r() jedna z najwazniejszych przy pisaniu i testowaniu skryptow biggrin.gif

po szczegoly wiadomo gdzie :wink:
kryr
Cytat
printf() to nie roznica w predkosci tylko w formatwaniu

OK, ale chodzi mi o to, ze rownie dobrze mozna samemu sformatowac string.
castor
ale jesli masz strone miedzynarodowa to czasami trzeba formatowac(kodowac) stringi dynamicznie .
Wiec po to to jest :wink:

Tez tego jeszcze nie uzywalem ale jest i czasami moze byc bardzo przydatne biggrin.gif
Mistycus
Cytat
ale jesli masz strone  miedzynarodowa to czasami trzeba formatowac(kodowac) stringi dynamicznie .
Wiec po to to jest :wink:

Świetnie!!!!! To mi się przyda biggrin.gif
kryr
:idea: Stary! Dzieki ze o tym przypomniales...
Cytat
ale jesli masz strone miedzynarodowa to czasami trzeba formatowac(kodowac) stringi dynamicznie

Na smierc o tym zapomnialem. Serdeczne dzieki, nawet nie wiesz jak mi sie to przyda... :mrgreen: aaevil.gif winksmiley.jpg
Mistycus
Właściwie przydałoby mi się to, gdybym wiedział jak z tego korzystać. Szukałem informacji w Internecie, lecz nigdzie nie ma napisane jak zrobić, żeby skrypt zamieniał np. ś na znaczek(który nie chce się niestety tu wyświetlić) o numerze ASCII 182 i taki znak wysyłał do przeglądarki. Czy ja na pewno dobrze zrozumiałem, że do tego służy printf()?
kryr
nie zupelnie... do tego sluza wyrazenie regularne - funcja eregreplace()
PS: albo strtr() - pewnie tak Ci bedzie latwiej... smile.gif
Mistycus
Cytat
nie zupelnie... do tego sluza wyrazenie regularne - funcja eregreplace()
PS: albo strtr() - pewnie tak Ci bedzie latwiej...  :)

O tym to ja wiem, tylko myślałem, że istnieje polecenie automatycznie konwertujące stringi między stronami kodowymi. Jeśli nie ma, to szkoda( będę musiałsię męczyć z tymi nieszczęsnymi wyrażeniami regularnymi :cry: ).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.