Witam.
Mam problem z wymyśleniem jakie zrobić klasy w banalnej stronce. Oczywiście jestem bardzo początkujący.
Chce zrobić coś takiego:
Mam baze danych mysql w której mam 2 tabele, pierwsza: 4 pól -> id, nazwa, cenaprzed, cenapo / oraz druga: 3 pola -> id, nazwa, cena.
W pierwszej chce przechowywać np. Rośliny doniczkowe a w drugiej drzewa.
Chcę aby wszystkie dane z tej bazy wyświetlały mi się w index.php
Chciałbym w panelu administracyjnym móc wyświetlić formularz w którym bym wysyłał dane do bazy danych, do tabeli z drzewami albo z r.doniczkowymi.
Jak widać strasznie to banalne i strukturalnie nie miał bym problemów z napisaniem tego. Chciałbym natomiast zrobić to w pełni obiektowo z możliwością dalszej rozbudowy. No i właśnie, jakie klasy zrobić i jak to zorganizować ? Stworzyć osobą klasę formularze, która będzie my wyświetlała formularz albo do drzew albo do doniczkowych ? Kolejną klasę z validacją formularzy ? Czy może zrobić klasę roślina po której będą dziedziczyć klasy "doniczkowe" i "drzewa" a jeśli tak to jak i gdzie stworzyć w tym obiekty i wysłać do bazy ? Wysyłać do bazy za pomocą osobnej klasy obsługującej zapytania sql ?
Klasy oczywiście chciałbym przechowywać w osobnych plikach.
Wiem, że dużo pytań ale nie wiem jak się do tego zabrać. Chciałbym prosić o jakieś wskazówki jak to rozplanować, jak przekazywać dane. Może jest już jakaś przykładowa mała stronka, której analiza kodu by mi wszystko rozjaśniła ?
Z góry dzięki za pomoc:)