Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wyszukiwarka
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
michael8383
witam

zastanawiam sie, czy da sie w jakis latwy sposob zaimplementowac wyszukiwarke na stronei (php) taka jak jest np na naszej klasie w przeszukiwaniu swoich znajomych? konkretnie chodzi mi o takie cos, ze jak mam w bazie zapisanych kilkaset rekordow, to przy wpisywaniu w wyszukiwarke np 3 pierwszych znakow, skrypt wyswietli mi (w jakis tam sposob) na stronie te rekodry ktore pola np imie zaczyna sie lub sklada z tych 3 liter ? czyli takie dynamiczne generowanie wynikow wyszukiwania bez koniecznosci wyslania formularza z odpowiednim zapytaniem do bazy.

wiem, ze cos takiego sie da zrobic, bo w koncu na nk jakos to dziala smile.gif chodzi mi o to, czy da sie to zrobic jednym skryptem czy potrzebny jest zestaw skryptow polaczonych technologii? przegladajac firebugiem stronke nk, wyszperalem skrypt, ale sadze, ze jest on napisany specjalnie dla nk i przerobienie go bylo by dosc skomplikowane i szybciej bylo by napisac takie cos na nowo.

ktos mial doczynienia z taka forma wyszukiwania? zrodlo danych moze byc dowolny, czy to z bazy, pliku czy tablice w php - obojetnie

zaznaczam, ze nie prosze o napisanie takiego skryptu smile.gif chodzi mi raczej o opinie na temat skomplikowania takiej wyszukiwarki.

pozdrawiam
darko
Nie ma tu nic bardzo skomplikowanego zwykłe ajax autosuggest/autocomplete, połączenie skryptu w ajaxie i skryptu php.
blooregard
Jest to autouzupełnianie i realizuje się to przy pomocy Ajaxa.

Przy każdym wpisanym znaku f-cja JS przy pomocy Ajax'a uruchamia skrypt w PHP, który realizuje zapytanie do bazy i wybiera rekordy rozpoczynające się na dany znak/dane znaki (po wprowadzeniu kolejnych) i wyświetla je np. w div-ie pod polem tekstowym.

Do tego można dodać modyfikacje w postaci nawigacji po owej liście, kompletowanie wprowadzonych znaków znalezioną wartością po naciśnięciu np. spacji, dymki w stylu "Czy chodziło Ci o..." itp.
michael8383
juz wiem czego sie chwycic. poszukam i postaram sie cos takiego sklecic

dzieki za wskazowki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.