pala2222
1.04.2010, 09:19:56
witam.
mam takie krótkie pytanie, co będzie szybsze:
jeżeli program z komputera wyśle post z 10 zmiennymi post, czy lepiej jak wyśle w jednej po przecinku a potem skrypt w PHP sobie to odzieli? (program będzie napisany w c++ i biblioteką curl)
to będą liczby jednocyfrowe.
Oraz takie inne:
Chciałbym napisać(jeśli to możliwe) skrypt w php który bo odbierał POST z programu na PC i by przepuszczał go dalej jeśli czas od poprzedniego wysłanego z tego jp wyniesie np 2s. a jeśli w cześnie to odczeka ten czas i zrobi swoje, mam dodatkowe pytanie w związku z tym:
Czy da radę napisać skrypt w PHP który by pamiętał IP?
Jak to będzie jeśli kilka osób ma publiczne ip lub maskowane przez serwer dostawny internetu?
Co myślicie o gotowym filtrze który będzie o tym dbał?
znacie jakiś dobry?
wookieb
1.04.2010, 09:25:01
1) 2 opcja
2) ja bym się posługiwał unikalnym identyfikatorem który program by odbieral a potem przekazywał do skryptu php (coś na zasadzie sesji)
pala2222
1.04.2010, 09:35:59
A jak by to wyglądało?
ta sesja?
(mam nadzieje, że to nie prima aprilis)
wookieb
1.04.2010, 09:43:59
1) Program nie ma identyfikatora sesji w takim razie prosi skrypt o niego /get_my_id.php -
ini_set('session.use_only_cookies', 0
);
2) program odbiera identyfikator i zapisuje go
3) Przy każdym kolejnym requescie wysylasz do skryptu w parametrze odebrany identyfikator
if(!isset($_POST['session_id'])) {
}
ini_set('session.use_only_cookies', 0
);
if(!isset($_SESSION['time'])) {
$_SESSION['time'] = time(); }
if($_SESSION['time'] >= (time() - 2
)) {
echo 'BYŁES TUTAJ 2 SEKUNDY TEMU'; }
$_SESSION['time'] = time();
pala2222
1.04.2010, 09:50:47
Ale trzeba Pamiętać, że prędzej czy później debugują program i zyskają kod który za to odpowiada i na tej podstawie napiszą swój który będzie atakował.
A co jeśli będę się pytał o ten kod kilkadziesiąt razy na sekundę, w tedy skrypt będzie mi odpowiadał i kicha.
wookieb
1.04.2010, 09:53:15
Jak? Przecież pokazałem ci kod skryptu php.
Serwer kontroluje dostęp a nie program.
pala2222
1.04.2010, 11:32:44
Bo program będzie wykonywał kilka różnych operacji z których będzie się łączył z tym samym skryptem, ale z innymi zmiennymi i może się tak zdarzyć, że program będzie częściej ogólnie zadawał zapytań i co w takim razie by można było zrobić?
A co będzie jeśli co chwilę będę się łączył i rozłączał i pytał sie o ten identyfikator
wookieb
1.04.2010, 11:36:43
Dowiedz się jak działa sesja a dopiero potem pogadamy.
pala2222
1.04.2010, 11:45:49
sorka ok teraz poczytałem i kapuje.
możesz zerknąć do mojego posta wyżej bo go edytowałem
wookieb
1.04.2010, 11:50:58
No i co w związku z tym ze czesciej będzie zadawał zapytania? Będziesz na nie odpowiadać. Podałem ci tylko prosty sposób na obsługę sesji dzięki której spersonalizujesz skrypt dla usera.
pala2222
1.04.2010, 12:06:04
to w taki sposób, przecież wykonuje się (chyba) proste ataki na serwis.
wysyłają setki zapytań z różnych komputerów w celu zablokowania serwera.
Jest gdzieś na php.pl jakiś poradnik do obsługi bardziej zaawansowanej sesji?
wookieb
1.04.2010, 12:09:16
Mówiszo DDOS ale sesja nie ma z tym nic wspólnego. I przed DDOS-em bronisz się zawsze tak samo.
google -> ochrona przez ddos
pala2222
1.04.2010, 20:15:40
Wielkie dzięki za pomoc.
Nie znam się za bardzo na php, ale umiem w nim pisać (bo jak zna się c++ to też prawie php)
Co jeszcze zastosować w tym skrypcie o czym zapomniałem?
załóżmy, że mam:
odbieranie post
dostawanie się do bazy danych sesje
i co jeszcze by się przydało?
a jak by napisać sesje, żeby potem bez problemu, przekazać go do programu używającego curl ?
może te użyć curl ale w php?
byś mógł mi podać jakiś przykład?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.