Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Zabawa i przekształcanie daty z mysql w skrypcie PHP
Forum PHP.pl > Forum > PHP
ppietras86
Witam
Otóż ciekawi mnie jedna rzecz. Niestety nie umie tego zrobić - próbowałem zapytaniami typu
  1. SELECT id, DATE_FORMAT(data_od,'%Y-%m') FROM tabela

Ale nie osiągnąłem zadowalającego wyniku.

Już tłumacze o co chodzi.
Mam zapisana w bazie date w postaci yyyy-mm-dd

Wyciagam z tej bazy tą date i teraz chce ją pociąć i wstawić ją do trzech zmiennych $dzien, $miesiac, $rok

czy da sie wogole tak zrobić? Ja siedze nad tym juz dłuższa chwile i zaczynam watpić

Prosze o jakąs podpowiedz. Może nawet istnieje jakas funkcja której nie znam a rozwiązuje w prosty sposób ten problem:)
wookieb
Więc mały poradnik
strtotime
date i drugi parametr - pomyśl

Albo nawet samo explode
mortus
Cytat(ppietras86 @ 2.04.2010, 03:36:57 ) *
Wyciagam z tej bazy tą date i teraz chce ją pociąć i wstawić ją do trzech zmiennych $dzien, $miesiac, $rok
czy da sie wogole tak zrobić? Ja siedze nad tym juz dłuższa chwile i zaczynam watpić
Da się, ale nie taką datę, jaką wyciągasz. Zastanów się dlaczego (podpowiem, że do trzech zmiennych na pewno tego nie wstawisz, natomiast do dwóch jak najbardziej). Jak już będziesz wiedział, czego brakuje, to zastosuj się do wskazówek wookieb'a.
ppietras86
da sie do trzech zmiennych. najlepiej i najszybciej robi to explode()
fander
Rozwiązanie

1. list($rok,$misiac,$dzien) = explode('-',$data);
mortus
Dałoby się do trzech zmiennych, tyle że DATE_FORMAT(data_od, '%Y-%m') zwróci rok i miesiąc, bez dnia. Więc się nie da do trzech zmiennych. Jeszcze jakieś wątpliwości?
ppietras86
Cytat(mortus @ 2.04.2010, 20:30:28 ) *
Dałoby się do trzech zmiennych, tyle że DATE_FORMAT(data_od, '%Y-%m') zwróci rok i miesiąc, bez dnia. Więc się nie da do trzech zmiennych. Jeszcze jakieś wątpliwości?

1. $data = '2010-04-02';
  2. $data_oddzielona = explode("-", $data);

Tak ja to zrobiłem i mi w zupełności wystarczy.

Później możesz się tą tablicą bawić jak sobie żywnie chcesz.

Napisałem wcześniej w poście "próbowałem zapytaniami typu DATE_FORMAT(data_od, '%Y-%m')"
a później cytuje "Ale nie osiągnąłem zadowalającego wyniku."

Później napisałem "Może nawet istnieje jakaś funkcja której nie znam a rozwiązuje w prosty sposób ten problem"

Kolega wookieb podał funkcje za co mu dziękuję ślicznie.

Czy ty masz dalej jakieś wątpliwości?? Chcesz drążyć ten temat dalej? Bo mnie osobiście się nie chce.
Życzę ci miło spędzonych świąt przy nauce czytania ze zrozumieniem. haha.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.