Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: więzy integralności
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Wiktor P.
Witam.

Czy istnieje jakaś komenda, dzięki której dowiem się, czy do danej tabeli w mysql są jakieś powiazania typu więzy integralności ?
fander
Witam
Może spróbować dropnąć tabelę jak się nie uda i dostaniesz error to są powiązania smile.gif
Możesz również wykonać komodę show tables następnie dla każdego wyniku show create table i w otrzymanym stringu wyszukać ciągu REFERENCES `nazwatabeli` jeśliznajdzie podany ciąg to ta tabela jest powiązana z inną tabelą
Pozdrawiam
magnus
Jeśli to InnoDB to może być w komentarzu tabeli. Można odczytać w bazie "Information schema" -> pole 'table_comment'.
Te komentarze się pokazują na górze w phpMyAdminie. Tylko nie wiem, czy to jest jakiś standard, na którym można polegać winksmiley.jpg
Wiktor P.
Cytat(fander @ 2.04.2010, 15:53:54 ) *
Witam
Może spróbować dropnąć tabelę jak się nie uda i dostaniesz error to są powiązania smile.gif
Możesz również wykonać komodę show tables następnie dla każdego wyniku show create table i w otrzymanym stringu wyszukać ciągu REFERENCES `nazwatabeli` jeśliznajdzie podany ciąg to ta tabela jest powiązana z inną tabelą
Pozdrawiam

Świetny pomysł. Dzięki.

Cytat(magnus @ 2.04.2010, 17:15:59 ) *
Jeśli to InnoDB to może być w komentarzu tabeli. Można odczytać w bazie "Information schema" -> pole 'table_comment'.
Te komentarze się pokazują na górze w phpMyAdminie. Tylko nie wiem, czy to jest jakiś standard, na którym można polegać winksmiley.jpg

Tam pokazuje się niestety (dla mnie) tylko informacja o tym, gdzie tworzy więzy integralności aktualna tabela (phpmyadmin 3.1.2).
Nie ma info o tym, kto tworzy więzy integralności do aktualnej tabeli.
Ale dzięki za podpowiedź.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.