Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony]zmienna globalna
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
AjaxSrajax
Witam,

Sory, ze takie noob question, ale raz nie za bardzo mam czas szukac, dwa troche szukam i nie moge znalezc sad.gif
Chodzi mi o to, w jaki sposob moge zdefiniowac zmienna, np. tablice php, ktora bedzie widziana we wszystkich kontrolerach? Kolejne pytanie sie nasuwa jak moge sprawic, aby klasa, byla widziana globalnie? Samo public static rozumiem nie wystarczy... Jakis config? Dlaczego, nie moge nic requirenac do pliku co to z sfActions dziedziczy ?

t`nks in`dvansss
wiewiorek
Ja to robię tak:
W \lib (tam gdzie masz także foldery: filter, form, model i vendor) tworzę własny folder o jakiejś nazwie, a w nim plik też o jakiejś nazwie, np. MojaKlasa.class.php i tam tworzę normalną klasę. Potem w kontrolerze tworzę obiekt tej klasy i robię co tam dalej chcę. Jak chcesz globalną zmienną to daj statyczną właściwość w takiej własnej utworzonej klasie i będziesz miał globalną zmienną. Czy o to Ci chodziło ? tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.