Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS] zmiany po zmianie wielkości
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Zeppelin
witam,
Tak naprawde to pierwszy raz tak od samego poczatku skladam layout strony www. Pocialem grafike i składam. Szło nieźle, aż tu nagle zaczalem sobie powiekszac ctrl++ i pomniejszac ctrl+- widok w Firefoxie (az sie boje co to bedzie w IE) i rozjechały mi się elementy, dokładniej to pokazały się dziwne luki między elementami. Są to divy bez marginesów i paddingów. Dziwne, ze przy niektórych rozmiarach powiększenia jest ok, a przy niektorych nie. Dla przykładu podaje linki do zrzutów:
widok 100%: http://images49.fotosik.pl/281/fc0497f7cf7de7fb.png
widok pomniejszony: http://images44.fotosik.pl/281/14b733da9a7e6f1a.png

Bede wdzieczny za sugestie,
pozdrawiam
krzysztof_kf
Witam ciężko coś wywróżyć jak nie pokarzesz kodu cokolwiek ;/
Deen
y oO ej a co to ma do kodu? ctr+0 i masz normalnie nie ogarniam o co chodzi.
gigzorr
Cytat(Deen @ 9.04.2010, 15:50:21 ) *
y oO ej a co to ma do kodu? ctr+0 i masz normalnie nie ogarniam o co chodzi.

Jeśli się nie myle to on sprawdzał rozdzielczość, wiec niech kod pokarze.
Zeppelin
Cytat(krzysztof_kf @ 8.04.2010, 15:55:45 ) *

Fakt.
Jak o tym pisalem to mialem tylko fragmenty layoutu, a teraz mam juz caly (w uproszczeniu) złożony i w sumie przy powiększaniu widoku nic sie nie zmienia - jest ok. Natomiast przy pomniejszaniu wszystkie marginesy każdego diva są widoczne! ale to paskudnie wygląda :/

left-bg-01 oraz left-bg-02 znajduja sie w left-bg

Kod
div#left-bg {
    width: 162px;
    height: 1135px;
    float: left;
    margin: 0;
    padding: 0;
}
div#left-bg-01 {
    height: 100px;
    background-image: url('/img/lewe_tlo.jpg');

}
div#left-bg-02 {
    height: 1035px;
    background-image: url('/img/lewe_tlo2.jpg');
}

Znalazlem gdzies w necie, zeby dla diva w divie dac margin-bottom: 0, a margin-top: auto, ale nie działa :/

Probuje z roznymi rozmiarami okna, ponieważ niektorzy - ja rowniez - czest pomniejszaja okno, bo pracuja na małych lapkach 10'calowych.

Dzięki za odzew
krzysztof_kf
To jest twój cały css widocznie coś innego ci wariuje bo powiem ci jest to ok na pewno
sadistic_son
Cytat(krzysztof_kf @ 8.04.2010, 15:55:45 ) *

Cytat(gigzorr @ 9.04.2010, 15:58:55 ) *
Jeśli się nie myle to on sprawdzał rozdzielczość, wiec niech kod pokarze.
Weźcie to kurna poprawcie bo aż oczy bolą....
Zeppelin
Cytat(krzysztof_kf @ 12.04.2010, 17:31:49 ) *
To jest twój cały css widocznie coś innego ci wariuje bo powiem ci jest to ok na pewno

to jest fragment, nie wklejalem wszystkiego, bo tego jest duzo.. ale pozostale divy podobnie sa zlozone, wiec nie ma sensu tego wszystkiego wklejac.. chodzi o zasadę - Czy to mozliwe, zeby robily sie jakies dziwne bordery przy pomniejszaniu, a bez pomniejszania jest ok?

Dzięki za info, ze to jest ok.

Edycja:

Wzialem zapisalem te strone w przegladarce "zapisz jako strona kompletna" i potem otworzylem to na Viscie, tak o na wszelki wypadek - wczesniej sprawdzalem tylko na linuxie, bo tam pisze - i nie rozwala sie przy pomniejszaniu. Natomiast na linuxie tak, przynajmniej u mnie, ale shit. Czyż to nie dziwne? W obu przypadkach sprawdzalem na FF, na linuxie 3.5.8, a na linuxie 3.6.3.
krzysztof_kf
Jak byś dał urywek css przed tymi divami co podałeś wcześniej to myślę że dało by radę coś zrobić
Zeppelin
tymczasowo wrzucilem na serwer, to jeszcze nie jest skonczone, wiec nie patrzcie na to, ze wolno sie laduje..
http://www.sem-masters.pl/

odkrylem, ze to sie "psuje" tylko pod linuxa podczas powiekszania i zmniejszania widoku, na windowsie jest ok..

na pewno uzywacie Firebuga, to tam jest dostep do kodu CSS...

bede bardzo uradowany jak ktos rozwiaze moj problem i stawiam browara we Wrocku smile.gif

pozdrawiam

Hej,
Nikt nie pisze, bo nie wie czy z innego powodu? Nie wiem co mam o tym myslec, wczesniej nie spotkalem sie z czyms takim, zeby na roznych systemach operacyjnych inaczej wyswietlalo strone. Please moze jakies wskazowki, bo nie moge za dlugo trzymac strony na tym serwerze :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.