Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: uzywanie svn do projektu php
Forum PHP.pl > Forum > PHP
franz_m87
Czesc

Od pewnego czasu chodzi mi po glowie pomysl by zaczac korzystac z svn. Obecnie pracuje nad stosunkowo niewielkim projektem, ale lada moment dolaczy do mnie jeszcze dwoch koderow i pojawi sie zapewnie problem jednoczesnego edytowania tych samych plikow. Na chwile obecna moj model pracy wyglada tak ze koduje sobie w nusphere, w ktorym mam otwarta sesje ftp, wiec po nacisnieciu ctrl-s plik od razu laduje na serwerze i moge go ogladac w przegladarce. Z tego co juz zdazylem wyczytac na temat svn nie bede mogl dalej tak pracowac, bo idea svn polega na tym ze operuje na kopii roboczej ktora znajduje sie na moim dysku (czyli lokalnie). Obecnie pracuje w taki a nie inny sposob bo zauwazylem ze miedzy serwerami sa pewne roznice, tzn inaczej strona wyglada na xampie ktorego sobie postawielm w domu, a inaczej na serwerze na ktory wysylam, wiec zeby pominac etap przerabiania kodu tak by wygladal identycznie na serwerze domowym i "prawdziwym" pracuje od razu na tym drugim. Podsumowujac: chodzi mi oto by uzyskac odpowiedz na pytanie czy jak pracuje z svn to musze pracowac na serwerze lokalnym, a dopiero po comicie patrzyc jak strona wyglada na serwerze wlasciwym? Jak to w ogole wyglada w przypadku zaawansowanych projektow ? Kazdy koder lokalnie pracuje i potem wysyla na serwer, czy moze inaczej?
Zyx
Jakieś bajki z kosmosu opowiadasz z tymi różnicami między serwerami. Różnice masz jedynie wtedy, gdy na komputerze lokalnym i na serwerze są zupełnie inne wersje PHP (np. 5.1 i 5.3) i na dokładkę masz strasznie niechlujny styl kodowania, tzn. stosujesz przestarzałe/niepoprawne rozwiązania i używasz poszczególnych funkcjonalności niezgodnie z ich przeznaczeniem. Dodatkowym problemem może być brak niektórych rozszerzeń, ale poza tym skrypty działają praktycznie tak samo. Dobrze napisany kod bez problemu ruszy nawet przy dużej rozbieżności wersji. W przeszłości pewien niedeterminizm wprowadzał magic_quotes, ale na szczęście ten wynalazek odchodzi już do lamusa.

Twoje obawy są zatem bezpodstawne, a co więcej, model pracy jest troszeczkę inny, mianowicie projekt wysyła się na serwer, gdy już jest w miarę gotowy do wysłania. Wcześniej programiści pracują lokalnie, dociągając kod do jakiegoś małego etapu i doprowadzając do jego uruchomienia, po czym wrzucają go do repozytorium dla innych użytkowników. Jak często powinni to robić i ile zmian powinna zawierać jedna wrzutka, zależy od ustaleń wewnątrz zespołu. Jeśli Tobie Twój kod działa, a komuś innemu nie, to najwyżej ten ktoś inny go poprawi - im więcej osób w zespole bez problemu uruchomi system, tym większa szansa, że ruszy też na serwerze produkcyjnym (to tak, aby uspokoić ostatecznie Twoje obawy smile.gif).

Gdy system już został zainstalowany na jakimś serwerze, także cała zabawa zależy od przyjętych konwencji i zaufania do własnego kodu. W jednym z moich projektów wrzutki idą normalnie, natomiast kod trafia na serwer produkcyjny jako zwyczajny eksport repozytorium, gdy jest taka potrzeba, w formie większej aktualizacji, gdy upewnimy się już, że wszystko jest na swoim miejscu. Później pro forma sprawdzam, czy zmienione kawałki działają także na serwerze i w 99,9% przypadków działają.

Poza tym, wspomniawszy już o takich udogodnieniach, jak SVN, dodam też, że tutaj właśnie bardzo się przydają testy automatyczne oraz porządne środowisko testowe (przez "porządne" nie mam na myśli XAMPP-ów itd., ale coś, co pozwala pracować na dowolnej liczbie wersji PHP jednocześnie oraz wyposażone jest w profesjonalne narzędzia do testowania, analizy i dokumentowania kodu).
franz_m87
dzieki za odpowiedz. Jezeli chodzi o roznice w dzialaniu to chodzilo mi glownie o to, ze lokalnie pracuje na windowsie, a serwer jest na linuxie wiec dokladnie takich samych warunkow nie mam i stad moga sie brac pewne rozncie
pozdrawiam franz
Zyx
Nic nie szkodzi, że na Windowsie. Myślisz, że jesteś jedyną osobą, która ma taką właśnie konfigurację? Powtarzam jeszcze raz: dobrze napisany skrypt ruszy bez problemu zarówno pod Windowsem, jak i pod Linuksem bez przeróbek, zwłaszcza na dobrze skonfigurowanym serwerze. Jeśli Twoje skrypty mają z tym problem, musisz po prostu poszukać sobie, co robisz źle i to poprawić.
blooregard
Cytat
Obecnie pracuje w taki a nie inny sposob bo zauwazylem ze miedzy serwerami sa pewne roznice, tzn inaczej strona wyglada na xampie ktorego sobie postawielm w domu, a inaczej na serwerze na ktory wysylam,

Cytat
Jezeli chodzi o roznice w dzialaniu to chodzilo mi glownie o to, ze lokalnie pracuje na windowsie, a serwer jest na linuxie wiec dokladnie takich samych warunkow nie mam i stad moga sie brac pewne rozncie

Myślę, że bardziej chodzi Ci o róznice pomiędzy wyświetlaniem strony w przeglądarkach na Linuksie i Windows, niż na samym działaniu skryptu. A jeśli faktycznie różnice są w samym działaniu, to może napisz, jakie to są różnice, to będzie łatwiej Ci pomóc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.