chyba nie wyrazilems sie dosc jasno...
powiedzmy, ze chce wyslac do funkcji 1000 roznych zmiennych... no rozumeim ze powinno sie przez argumenty... ale kto spamieta ich kolejnosc przy wywolywaniu?
caly problem polega na tym, ze duza czesc skryptow mam w mysql (CMS)... no i zeby skorzystac z jakiejs zmiennej to musze uzywac globala... no i w niektorych plikach mam juz ponad 100 linijek z globalami... wszystko fajnie... bo dziala... ale moze istnieje inny sposob... by nie bylo takiego cyrku?
Cytat
Jeśli chcesz, by owe zmienne po zakończeniu funkcji były dostępne w reszcie skryptu to czemu ich do niego nie zwrócisz? Nie rozumiem po co ludzie używają globali, skoro można dane wrzucać do funkcji jako parametry (w tym referencje) i zwracać je w dowolnej postaci. Sens globali w takim wypadku staje pod znakiem zapytania. Na dodatek to rozwiązanie jest o niebo bezpieczniejsze niż globale.
nie zrozumiales... ja nie chce pobrac zmiennej na trasie funkcja->skrypt (choc tez by mi sie przydalo jak zwrocic wiecej niz jeden element

)... ale chce na trasei skrypt->funkcja... bo jedyne znane mi sposoby to parametry lub globale... ale oba maja te wade, ze trzeba kazda zmienna wypisac osobno...
pozdrawiam,
k.