Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Problem z php_pgsql.dll
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
alpork
Witam,

Na Windows mam uruchomionego apache 2.2.11 oraz postSql 8.3. Problem polega na że przy próbuje połączenia z bazą mam w logu apache info "call to undefined function pg_connect".
W necie wyczytałem że w pliku php.ini trzeba odkomentować linie extension=php_pgsql.dll aby był ładowany moduł obsługujący połączenia z bazą.

Moje modyfikacje w pliku php.ini nic nie zmieniają dalej nie mogę się połączyc z bazą.

Z informacji z phpinfo() wiem że w extension_dir mam poprawną scieżkę do php_pgsql.dll.
W loaded modules nie widzę zadnej infomacji o php_pgsql czy powinno cos tam byc??

Próbowałem za pomocą print_r(extension_loaded()); lub print_r(extension_loaded('pgsql')); czy mam załadowany php_pgsql.dll ale nie mam żadych infoamcji.

Czy możecie podpowiedzić co robie zle??
Jak sprawdzić czy php_pgsql.dll jest załadowany.

Pozdrawiam Alpork
athei
W pliku apache\conf\httpd.conf powinieneś mieć
Kod
Loadfile "c:/wamp/bin/php/php5ts.dll"
LoadModule php5_module "c:/wamp/bin/php/php5apache2_2.dll"
żeby postgresql działał dodaj po tym (ścieżki dostosuj)
Kod
Loadfile "c:/wamp/bin/php/libpq.dll"

Możliwe że o czymś jeszcze zapomniałem...
alpork
Witam,

Dodałem do httpd.conf to co zasugerowałeś oczywiście z scieżką do pliku libpq.dll ale wtedy apache mi nie wstaje -sad.gif

Pozd Alpork
pedro84
Błąd?
alpork
Witam,

Już wszystko działa.

W systemie mam dwa pliki libpq.dll jeden był w katalogu "\lib\" a "\bin\". Z mojego doswiadczenia trzeba wybrać ten w "\bin\".

Dzięki za pomoc.
Pozd Alpork.
Fluke
Witam, mam taki sam problem więc nie zakładam nowego tematu.

Mianowicie, zrobiłem wszystko tak samo jak mówiliście, oczywiście zmieniłem ścieżki na swoje.
Problem polega na tym że jak chcę włączyć apache w xampp to nie wyskakuje żaden problem ale nie chce się w ogóle włączyć.

Najwidoczniej problem tkwi w pliki libpq.dll ponieważ jak dam # przed LoadFile to działa ale pojawia się błąd że LIBPQ.DLL nie został znaleziony...

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.