Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Projekty PHP
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Gabrielx
Witam,

1. Dostałem propozycję rozbudowy pewnego skryptu(nie napisanego przeze mnie). Rozbudowa polega (raczej) na przypisaniu pewnej funkcji dla każdego użytkownika, podpięcie pod MySQL. [zmoderowane]

2. Co robicie kiedy dostajecie stronę do zmodyfikowania? Kopiujecie ją na dysk, i używacie interpretera PHP i bazy MySQL na komputerze? Tak do tej pory robiłem ale szukam innego rozwiązania.

3. Jak się piszę wycenę (profesjonalną)?

4. Czy przed podjęciem się zlecenia dopuszczalne jest zobaczenie tego kodu (ten który będziemy modyfikować), i powiedzenie czy da sobie się z tym radę czy nie? (wiem że to trochę "unprofesional")
blooregard
Na wstępie: nie prowadzimy wycen na forum, każde następne pytanie na temat wyceny zaowocuje zamknięciem tematu.

Cytat
4. Czy przed podjęciem się zlecenia dopuszczalne jest zobaczenie tego kodu (ten który będziemy modyfikować), i powiedzenie czy da sobie się z tym radę czy nie? (wiem że to trochę "unprofesional")

Tak. Nieprofesjonalne to jest podejście na zasadzie "zrobie na 100%" bez zerknięcia nawet pobieżnego w kod, który będzie się poprawiać. Czemu? Bo np. Twoja znajomosć PHP kończy się na echo, a dostaniesz kod napisany na Zend Frameworku albo Symfony i leżysz.

Cytat
2. Co robicie kiedy dostajecie stronę do zmodyfikowania? Kopiujecie ją na dysk, i używacie interpretera PHP i bazy MySQL na komputerze? Tak do tej pory robiłem ale szukam innego rozwiązania.

Tak. Ja tak robię, bo tak jest mi wygodniej. Ale możesz modyfikować również pliki zdalnie, bezpośrednio na ftp-ie, a bazę na produkcyjnym serwerze MySQL. Zaletami takiego rozwiązania są od razu widoczne zmiany oraz brak problemów z róznicami w konfiguracji serwera docelowego oraz localhosta. Wady: jak coś spartolisz, to serwis posypie się "na oczach" świata (chyba, że masz np. osobny katalog testowy i tam operujesz na kopii serwisu).

Cytat

To już zależy od Klienta.
nospor
Cytat

Nie sądzę, że masz taki projekt, ze musisz pisac wycene ile za analize, ile za kod, ile za asyste roczną, ile za szkolenia.
Tak więc w skrócie wycena wygląda tak:
wersja 1:
klient: ile Pan za to weźmie
ja: tyle i tyle
klient: dziękuje, pasuje

wersja 2:
klient: ile Pan za to weźmie
ja: tyle i tyle
klient: oszalał Pan? Na forum zrobią mi to za 1/10 ceny
ja: proszę zgłosic sie na forum.

na resztę punktów bloo już odpowiedział.

Gabrielx
Dziękuję serdecznie za odpowiedź i obiecuję poprawić się na przyszłość smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.