Witam.
Przez ostatnie kilka dni dość mocno przeglądałem forum 'Pro' pod kątem wszelkich informacji o implementacji MVC, wchodzi na to że podstawową zasadą jeżeli chodzi ogólnie o OOP w PHP jest żeby robić jak komu wygodnie a nie stricte trzymać się wzorców. Dodatkowo przestudiowałem TinyMVC, SimpleMVC i EuropaPHP ( szczątkowo ). Chwilowo mój framework luźno bazuje na MVC, przy czym Moduł rozbity jest na DAO( Data Access Object ) oraz głupiutkie klasy-kontenery. Mam kilka problemów:
1. Chcąc pobrać newsy z bazy, łącznie z loginem twórcy newsa potrzebowałem jednego zapytania z INNER JOINi otrzymywałem co chciałem. Jednak przy DAO jakoś tego nie widze, zdaj mi się że NewsModel powinien przechowywać instancję UserModel. Widzę dwa wyjścia: pozwolić NewsDao na korzystanie z tabeli 'users' ( złamanie zasad Dao ) lub wykonać zapytanie o newsy a później do każdego newsa dociągnąć userów, co generuje 101 zapytań dla 100 newsów!!
2. Czy ten framework jest jeszcze gdzieś dostępny? ( poszukuję w celu analizy kodu )
3. Mam nieco problemu ze stworzeniem statycznej treści na stronie, mam tu na myśli to co się zawsze wyswietla, tj. nagłówek, menu, stopka, w tej chwili tego nie potrzebuję, jednak jest to funkcjonalność jaką docelowo muszę osiągnąć. Znalazłem coś o aplecie czyli krótkim kodzie, który ma za zadanie tylko i wyłącznie wyświetlić jakiś fragment strony, np. menu. Są one kolejkowane w łańcuchu akcji i w ten sposób każdy z nich niejako 'dopisuje' swoją część do tego co jest na końcu wyświetlane. Wydaje mi się to dobrym rozwiązaniem, jednak może widzicie wady tego systemu?