Witam,
Jest zupełnie zielony jeśli chodzi o tworzenie socket'ów w php, a przede wszystkim w używaniu ich na serwerze, więc będę wdzięczny za pomoc.
Samo zaprogramowanie wydaje się banalnie łatwe, jednak to co mnie zastanawia najbardziej, to sposób uruchamiania i utrzymywania takiego 'serwera'. Przeczytałem sporo na ten temat i chciałbym zweryfikować pewne informacje. Jeśli mam własny serwer (lub dedykowany), to mam dostęp do linii poleceń, z której mogę uruchomić skrypt, który tworzy socket i nasłuchuje na połączenia klientów. Są jakieś inne sposoby na uruchomienie takiego skryptu? np. jeśli nie miałbym dostępu do command line.
Kolejna sprawa to możliwe przerwy w działaniu serwera www. Przypuśćmy, że uruchomiłem chat polegający właśnie na php socket. Uruchamiam skrypt w piątek i chat działa pięknie. W weekend wyjeżdżam sobie na Mazury, a okazuje się, że serwer www miał podczas mojej nieobecności chwilową przerwę w działaniu. W związku z tym chat nie działa, a ja nie mam jak uruchomić ponownie skryptu. Czy jest jakaś możliwość, aby po przerwie w działaniu, skrypt php od razu uruchomił się ponownie (automatycznie)?
pozdrawiam,
konrad