Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: socket server
Forum PHP.pl > Forum > PHP
konrad.b
Witam,

Jest zupełnie zielony jeśli chodzi o tworzenie socket'ów w php, a przede wszystkim w używaniu ich na serwerze, więc będę wdzięczny za pomoc.

Samo zaprogramowanie wydaje się banalnie łatwe, jednak to co mnie zastanawia najbardziej, to sposób uruchamiania i utrzymywania takiego 'serwera'. Przeczytałem sporo na ten temat i chciałbym zweryfikować pewne informacje. Jeśli mam własny serwer (lub dedykowany), to mam dostęp do linii poleceń, z której mogę uruchomić skrypt, który tworzy socket i nasłuchuje na połączenia klientów. Są jakieś inne sposoby na uruchomienie takiego skryptu? np. jeśli nie miałbym dostępu do command line.

Kolejna sprawa to możliwe przerwy w działaniu serwera www. Przypuśćmy, że uruchomiłem chat polegający właśnie na php socket. Uruchamiam skrypt w piątek i chat działa pięknie. W weekend wyjeżdżam sobie na Mazury, a okazuje się, że serwer www miał podczas mojej nieobecności chwilową przerwę w działaniu. W związku z tym chat nie działa, a ja nie mam jak uruchomić ponownie skryptu. Czy jest jakaś możliwość, aby po przerwie w działaniu, skrypt php od razu uruchomił się ponownie (automatycznie)?

pozdrawiam,
konrad
batman
Najlepiej jeśli ustawisz taki skrypt jako usługa uruchamiana wraz ze startem systemu. Wówczas nawet jeśli serwer zaliczy restart, czat będzie po chwili działał.
Bez dostępu do wiersza poleceń dużo raczej nie zrobisz, ponieważ skrypt trzeba jakoś uruchomić.
konrad.b
No tak, takiej możliwośći nie rozważyłem. Dzięki za sugestię!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.