Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Brak polskich znaków po wczytywaniu danych do <select>
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Piccolo
Mój problem jest takiej natury:

Mam tabelę w bazie danych, z której pobieram doane do <SELECT><OPTION>. To poszło bez problemu.
Problem pojawił się w chwili, gdy wszedłem na stronę i rozwinąłem zawartość pola formularza. Okazało się, że nie ma polskich znaków w polach SELECTa.
Sprawdziłem, że zarówno baza danych jak i META w pliku php są ustawione na UTF-8, czyli kodowanie to samo. W bazie, jak wchodzę przez phpmyadmina jest OK, a na stronie jest kiszka bez polskich (zamiast polskich są krzaki).
W związku z powyższym proszę o pomoc, w czym może być problem.
nospor
A jak nie wczytasz tego do SELECT tylko normalnie jako tekst na stronie to juz polskie znaki dzialają?
Piccolo
Sprawdziłem, jest to samo, nie ma polskich znaków, po wpisaniu normalnie, z pominięciem <SELECT>.
Teksty niepobierane z bazy wpisują się dobrze, a pobierane z bazy - źle
nospor
no widzisz... i po co mieszasz w to SELECT?

tak czy siak zamykam - problem poruszany milion razy na forum . uzyj wyszukiwarki. W Twoim opisie widac ze wszystkiego nie ustawiles jak trzeba a bylo o tym pisane nie raz na forum
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.