Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zabezpieczenie przed nieuczciwym klientem a prawo
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
czarek1986
Witam.

Jest już na forum parę tematów dotyczących sposobów zabezpieczania swojej pracy przed nieuczciwym klientem. Chciałbym się jednak dowiedzieć czy miał ktoś może problemy z powodu usunięcia/zaszyfrowania klientowi całej strony, lub jej części? Czy klient pozwał z tego powodu kogoś z was itp? Z tego co czytałem takie działania nie są do końca zgodne z prawem, gdyż jest to używanie "tynlich furtek".
ucho
Kasować? Przecież w przypadku PHP sprawa jest prosta - póki klient nie zaakceptuje tego co zrobiłeś i zapłaci aplikacja nie opuszcza twojego serwera.
czarek1986
No dobra ale co w przypadku gdy zaufalismy klientowi a on mimo to nie zapłacił?
Wykrywacz
I na to pytanie masz odpowiedź w wymiennych przez siebie tematach.
Gryf
masz umowę? jeśli tak to wystawiasz rachunek i tyle.
czarek1986
Wy chyba nie czytacie pierwszego postu. Nie pytałem czy moge wystawić mu rachunek itp ale czy jeśli zacznę majstrować przy tej stronie gdy nie odstałem jeszcze za nią zapłaty i nie było żadnego formalnego przekazania to czy mam do tego w ogóle prawo. Nie muszę nawet logować się na serwer bo mogę powyłaczać różne moduły poprzez panel administracyjny, do którego klient nie dostał jeszcze hasła.
trucksweb
chyba zle czytales.Do momentu oficjalnego przekazania dziela - dane dzielo/produkt jest twoja wlasnoscia chronione prawem autorskim. Jesli umiescisz cos na serwerze klienta i on nie zaplaci mozesz domagac sie splaty droga sadowa. Wystarczy najczesciej udac sie do prawnika, ktory za ustalona kwote przygotuje pismo, ktore wysle w Twoim imieniu do danej firmy/klienta. potem pozostaje czekanie albo zgloszenie do prokuratury.

Jesli robisz to na lewo to nie dosc ze przegrasz proces to bedziesz musial oplacic jego przygotowanie i pewnie grzywne. Nie wykluczone ze przemieli cie takze ZUS.

Najlepiej w skrypcie dodawac komentarze o tworcy.

Mam nadzieje, ze uda ci sie uzyskac zaplate.
Problem juz kiedys przerabialem dry.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.