Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][PHP]Specyficzne stronicowanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kask18
Witam, mam stronicowanie oparte o zmienne GET. Czyli np strona.php?str= 1 wyświetli pierwszą cześć spisu na stronie. Do każdej pozycji w spisie jest do zaznaczenia pole checkbox. I teraz mój problem. Klikając na kolejne przejścia do stron tracę zaznaczenia checkboxów. Myślałem żeby wykorzystać tablice sesji do zapisania które checkboxy były zaznaczone. Przy powrocie na poprzednią stronę sprawdzał bym wartość odpowiednią dla danego checbox-a w tablicy i zaznaczał bądź nie dane pole. Nie mam pojęcia jak to zrobić skoro nie ma przeładowania formularza. Ma ktoś jakieś sugestie jak ugryźć ten problem ? Z góry dzięki za odpowiedzi smile.gif
nospor
Tutaj
http://nospor.pl/formularz-i-stronicowanie...-stanu-n26.html
opisalem dwie metody na to.
kask18
Tylko widzisz ja mam coś takiego. Pobieram z bazy np 100 rekordów w standardzie. Dzielę wynik np na 5 stron. przechodzę między stronami poprzez znacznik

1. <a href="strona.php?str=1">1</a>
  2. <a href="strona.php?str=2">2</a>

i tak dalej. Tam nie mam wcale wysyłania formularza za pomocą post lub metody get. Jak nacisnę wyślij. To chcę jedynie odczytać tablice sesji ze zmiennymi. Nie wiem czy zostałem dobrze zrozumiany.
nospor
Nie masz formularza powiadasz... a te checkboxy masta to niby w czym masz? winksmiley.jpg
kask18
Przecież nie napisałem że nie mam formularza tylko, że nie naciskam submit do wyłania go metodą post ani get a takową metodę opisałeś w podanym przez Ciebie linku. Jak nie naciskam submit to twoje metody nie zadziałają, no ale mogę się mylić dlatego podzieliłem się swoimi wątpliwościami z Tobą smile.gif. Jedyne co robię na początku to przechodzę za pomocą linków między stronami formularza zaznaczając check-boxy. Dopiero jak przejrze sobie te checkboxy i zaznaczę sobie na kilka pól naciskam submit.
nospor
Wybacz, nie zrozumiałem do końca Twojego problemu. Nie załapałem ze to checkboxy są niejako stronicowane.

Po kliknieciu na checkbox, mozesze lecieć AJAXem na serwer i zapisac dany checkbox do sesji. przechodząc między stronami nie zgubisz w ten sposob checkboxów.
kask18
No własnie tak się domyślałem, ale dość słaby jestem z ajax żeby nie powiedzieć kiepski więc nawet nie wiem jak to ugryść. Kiedyś widziałem takie rozwiązanie na necie ale nie mogę go teraz znaleść. Może ktoś umiał by mi pomóc w tym problemie sugerując jakiś kod. Z góry dzięki smile.gif
nospor
Uzywasz liba np. jQuery. Wowczas AJAX to zwykle wywolanie prostego kodu, np:
http://api.jquery.com/jQuery.post/

a po stronie serwera do odbioru tych checkboxów jest zwykly kod php
kask18
Ehhh nie umiem tego przykładu zastosować. Nie chce mi działać w cale, mogę prosić o jakiś przykład questionmark.gif
lukasz10
Przychylam sie do prosby bo mam podobny problem , ja to tak rozumie:

$.get(url,{'tablica[]':nazwa_tablicy});

wykorzystujac ajax przesyłam tablice do tego url, url to adres kolejnej strony w wynikach wyszukiwania przy stronicowaniu

i tera pytanie gdzie i jak mam ją odebrac?questionmark.gif tzn ta tablice

.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.