Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS] Textarea i przenoszenie do nowej linii
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Blackall
Mamy jakiś tekst BEZ spacji, np date - 28.04.2010
Textarea, jako ze ma byc jak najwęższa, ustawiona jest na niewielką szerokość (34px bodajze) ale rowniez na większą niż normalnie wysokość - tak, aby (w tym wypadku) rok przeskakiwał do nowej linii.

w ff i IE8 wszystko jest ok - data po wpisaniu wyglada tak:
28.04.
2010

natomiast pod operą i starszymi przeglądarkami - tekst wychodzący poza szerokość nie przenosi się.

probowałem już ustawiać cols="6" rows="2", probówałem w cssie dodać white-space z wszelkimi możliwymi atrybutami i nic..
dodam tylko, ze ustawiony jest overflow-x i -y

Jakies pomysly?

Przy okazji - http://www.cs.tut.fi/~jkorpela/forms/textarea.html podobny przypadek w texareach. W ff przenosi, w operze juz nie.. :/

ps. w tej chwili moj kod wyglada mniej wiecej tak:
Kod
textarea { vertical-align: middle; margin: 0 0 1px 0; white-space:pre-wrap;  overflow-y: hidden; overflow-x: hidden; color: #111; font-size: 9px; border: 1px solid #999; text-align: center; height: 27px; }

<textarea name="dodaj_1_pole_2" id="dodaj_1_pole_2" class="gora" style="border-color: #ff0000; width:34px;" cols="6" rows="2" ></textarea>

aczkolwiek tak jak mowie - bez cols,rows czy white-space rowniez nie dziala..
krzysztof_kf
Ciężko ci będzie użyć samego css żeby dobrze interpretowała przeglądarka opera zainteresuj się funkcją scrolltop .
cros
Popatrz jeszcze z:
Kod

<textarea wrap="virtual"></textarea>

albo

<textarea wrap="hard"></textarea>

Jaos to tak bylo, zreszta google nie gryzie winksmiley.jpg
Blackall
Cytat
Jaos to tak bylo, zreszta google nie gryzie winksmiley.jpg

tak sie sklada ze z internetu korzystam nie od dzis i korzystanie z googli to pierwsze co robie. Gdybym mial tu pisac za kazdym razem kiedy mam jakis problem.. nvm.

Cytat(cros @ 28.04.2010, 22:03:04 ) *
Popatrz jeszcze z:
Kod

<textarea wrap="virtual"></textarea>

albo

<textarea wrap="hard"></textarea>

wlasnie o to chodzi, ze to tez probowalem.
Problem jest niestety dalej - uparcie nie przenosi :/

edit: troche na około, ale poradziłem sobie inaczej. Mianowicie ustawiłem na sztywno przenoszenie po 6 znaku kolejnych - do nowej linii.
Przy dodawaniu do bazy doszlo wyrzucenie tego entera, ale wazne ze wszystko jako-tako działa.

Ehh jakby przegladarki nie mogly wszystkiego interpretowac tak samo :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.