Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]jaki darmowy program będzie sprawdzał błędy podczs pisania skryptu?
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
jolam
Czy jest jakiś nieodpłatny program, który będzie informował i błędzie jeśli coś niepoprawnie będę pisała? Chyba chodzi mi o debugger, ale nie jestem pewna. Proszę o podanie nazw takich programów.

pozdrawiam Jola
Daniel Meger
Wiele problemów składniowych rozwiązują IDE - zintegrowane środowiska programistyczne.

Polecam darmowy NetBeans.

Istnieje oczywiście wiele innych IDE dla PHP:
http://www.google.pl/search?hl=pl&safe...q=&gs_rfai=

PHP natywnie nie wspiera debugowania, ale można to rozwiązać w jakiś sposób poprzez właśnie IDE, ale nic więcej Ci nie powiem, bo nie korzystałem z tego nigdy.
jareeny
Eclipse, Aptana Studio (która powstała na bazie Eclipse)
jolam
Ale czy te programy mają w sobie debugger czy tylko pomoc dla składni php?

pozdrawiam Jola
Daniel Meger
Pokazuje np. w którym miejscu prawdopodobnie zapomniałaś nawiasu, klamry itp., a także bardzo wiele innych opcji. Dodatkowo jest także możliwość odpalenia debuggingu:
http://netbeans.org/kb/docs/php/debugging.html

Podejrzewam, że w innych IDE taka możliwość też istnieje.
jolam
Właśnie nie udaje mi się połączyć Xdebug z Netbeans. Jak to skonfigurować? Mógłby mi ktoś pomóc?

pozdrawiam Jola
blooregard
Jasne, że tak.
Z czym konkretnie masz problem?

BTW, jakbyś skorzystała z IRC-a, byłoby szybciej i prościej, ale - nie namawiam, żeby nie było, że nagabuję.
jolam
Po prostu zainstalowałam Netbeans ściągnęłam plik dll ze strony xdebug i teraz nie wiem co dodać do php.ini bo instrukcja na stronie xdebag dotyczy pliku z rozszerzeniem so. Czy jest jakieś IDE od razu zintegrowane z xdebug?
Nie używam IRC-a.
blooregard
W php.ini dodaj następujące linijki:
Cytat
xdebug.remote_enable=on
xdebug.remote_handler=dbgp
xdebug.remote_host=localhost
xdebug.remote_port=9000

Zrestartuj Apache'a.

W NetBeans w Narzędzia->Opcje->Ogólne->Przeglądarka internetowa ustaw sobie przeglądarkę.

Po wybraniu pliku w edytorze w menu Debug->Debug file wybrany plik powinien Ci się uruchomić w przeglądarce, równocześnie w NetBeans możesz śledzić jeko wykonywanie w oknie debuggera (ustawiać sobie breakpointy, śledzić wartości zmiennych itd.)
jolam
Na chwilę odłożyłam tego debugera, ale dzisiaj znowu próbowałam go uruchomić i nic.
Wstawiłam do php.ini to co mi napisałeś. Ale mimo to nie dochodzi do połączenia z xdebug - tylko na pasku stanu: Waiting for connection netbeans-xdebug.
Otwiera się przeglądarka i do adresu strony jest dopisywane ?XDEBUG_SESSION_START=netbeans-xdebug

Próbowałam też postąpić według oficjalnej dokumentacji i wstawiłam
zend_extension="<path to the php folder>/php_xdebug-<version-number>.dll"
xdebug.remote_enable=1

Resetowanie apacza nie pomaga. Co zrobić?

pozdrawiam Jola
blooregard
A sprawdzałaś na liście procesów, czy xdebug uruchamia się w ogóle? Bo powinien być widoczny jako osobny proces.
magnus
Jeśli masz PHP < 5.3 to trzeba tak:
zend_extension_ts="c:/php5/ext/php_xdebug.dll"

To jest oczywiście w wersji dla windows - działa bez problemu, chociaż z NB szczerze mówiąc nie próbowałem.
No i kwestia ściągnięcia odpowiedniej biblioteki, dopasowanej do wersji PHP - u mnie jest to php_xdebug-2.0.2-5.2.5.dll

W php.ini mam jeszcze takie wpisy:
  1. ;;; xdebug ;;;
  2. xdebug.profiler_enable = 1
  3. xdebug.profiler_output_dir = C:\var\tmp
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.