Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Funkcja mail()- pomocy!
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ReBeLs513
Mam duży problem... czy da się wysłać formularz zrobiony przez FrontPage'a przez funkcję mail()questionmark.gif Może w pole action wpisac mail(mail@konto.pl) ? Pomocy! Nie widzi mi się pisanie tych formulek w PHP... Formularz, jaki chcę wysłać przy pomocy funkcji mail() znajduje się pod tym adresem: http://ReBeLs513.orangespace.pl/Record/Sin...a/SinPista.html Proszę o szybką pomoc:)
pedro84
A co za problem?
ReBeLs513
Taki problem, że nie wiem gdzie tą funkcję mail() wstawić... wiem, że przez PHP napewno przejdzie ale ja chcę przez formularz robiony w FP.
W pole action mam wstawić funkcję mail?
sniver
że tak powiem - z FP skorzystałem ostatnio wiele lat temu więc go nie pamiętam. Ale mogę odesłać do gotowca - starego jak świat (o lol że też go wygrzebałem biggrin.gif)

http://ygreg.com/pokaz.php/php3
ReBeLs513
I właśnie o to mi chodziło. Dzięki:)

znowu problem...

Mam taki kod:
  1. <?php
  2. if (count($_POST))
  3. {
  4. ////////// USTAWIENIA //////////
  5. $email = 'noreplay@rebels513.ugu.pl'; // Adres e-mail adresata
  6. $subject = 'temat'; // Temat listu
  7. $message = 'Dziękujemy za wysłanie formularza'; // Komunikat
  8. $error = 'Wystąpił błąd podczas wysyłania formularza'; // Komunikat błędu
  9. $charset = 'utf-8'; // Strona kodowa
  10. //////////////////////////////
  11.  
  12. $head =
  13. "MIME-Version: 1.0\r\n" .
  14. "Content-Type: text/plain; charset=$charset\r\n" .
  15. "Content-Transfer-Encoding: 8bit";
  16. $body = '';
  17. foreach ($_POST as $name => $value)
  18. {
  19. if (is_array($value))
  20. {
  21. for ($i = 0; $i < count($value); $i++)
  22. {
  23. $body .= "$name=" . (get_magic_quotes_gpc() ? stripslashes($value[$i]) : $value[$i]) . "\r\n";
  24. }
  25. }
  26. else $body .= "$name=" . (get_magic_quotes_gpc() ? stripslashes($value) : $value) . "\r\n";
  27. }
  28. echo mail($email, "=?$charset?B?" . base64_encode($subject) . "?=", $body, $head) ? $message : $error;
  29. }
  30. else
  31. {
  32. ?>
  33. <form action="?" method="post">
  34.  
  35. <p>Jaką lubisz muzykę (możesz zaznaczyć więcej możliwości)?</p>
  36. <input type="checkbox" name="Muzyka[]" value="Rock" />Rock<br />
  37. <input type="checkbox" name="Muzyka[]" value="Heavy Metal" />Heavy Metal<br />
  38. <input type="checkbox" name="Muzyka[]" value="Pop" />Pop<br />
  39. <input type="checkbox" name="Muzyka[]" value="Techno" />Techno<br />
  40. <input type="checkbox" name="Muzyka[]" value="Muzyka poważna" />Muzyka poważna<br />
  41. <input type="checkbox" name="Muzyka[]" value="Inna" />Inna (podaj jaka):
  42. <input name="Muzyka[]" />
  43.  
  44. <p>Jakie znasz systemy operacyjne (możesz wybrać kilka opcji trzymając klawisz Ctrl)?</p>
  45. <select name="System operacyjny[]" multiple="multiple" size="3">
  46. <option selected="selected">Dos</option>
  47. <option>Windows</option>
  48. <option>Linux</option>
  49. <option>Inny</option>
  50. </select>
  51. <input type="submit" value="wyslij" />
  52. </form>
  53. <?php
  54. }
  55. ?>

Co w nim jest żle?questionmark.gif Po kliknieciu w wyslij jest info o błedzie wysłania wiadomości...
piotrooo89
proszę o używanie odpowiedniego bbcode, w przeciwnym razie zamknę temat.
ReBeLs513
ok, ktos wie, co zle??
Cysiaczek
1. odpowiednie bbcode
2. Czy to jest dział forum.debugger.pl czy forum.php.pl? Funkcja mail() zwraca błąd
phpion
Cytat(ReBeLs513 @ 5.05.2010, 15:56:20 ) *
a funkcja mail() w czym jest?- w php, więc chyba dobrze trafiłem...

Średnio na jeża: zmień [code] na [php] (analogicznie zamykający) w swoim poście, o to chodzi moderatorom.
ReBeLs513
Jużtongue.gif a więc pomóżcie, bo nie wiem co jest źle:/ jest błąd przy wysłaniu wiadomości...
sniver
O rany, zabierasz sie do kodu jak niedoświadczony chłopaczek do panienki. Wpisz sobie ten błąd w google i poszukaj trapiącej Cię odpowiedzi smile.gif
ReBeLs513
Jeśli masz zamiar pisać dalej tak wyczerpujące posty to nie odpowiadaj na moje pytania:) A forum chyba jest po to, aby pomagać?
Będzie mi bardzo miło jak ktoś wkońcu wskaże mi błąd, o więcej już nawet nie proszę...
pedro84
Tak, forum jest od pomagania, ale trzeba też umieć szukać tej pomocy.
Cytat
jest błąd

Zwraca Ci jakiś błąd? To do diaska napisz jaki...
ReBeLs513
Trzeba również umieć czytać skrypty, jakie się wkleja na forum... Występuje błąd podczas wysyłania formularza, czyli dokładnie tak jak napisane w skrycie.
nospor
Cytat
Wystąpił błąd podczas wysyłania formularza
Rownie dobrze jako tresc bledu mogles wpisac "Ala ma kota" - taką samą wartosc informacyjną by dla nas niósł winksmiley.jpg

Włącz sobie wyswietlanie wszystkich bledów. Informację o tym masz w tym temacie:
Temat: Jak poprawnie zada pytanie
Moze wowczas zobaczysz wiecej bledow i sie nimi z nami podzielisz
pedro84
Cytat(ReBeLs513 @ 6.05.2010, 00:56:42 ) *
Trzeba również umieć czytać skrypty, jakie się wkleja na forum... Występuje błąd podczas wysyłania formularza, czyli dokładnie tak jak napisane w skrycie.

biggrin.gif Pisząc na forum, trzeba też wykazać się odrobiną umiejętności logicznego i analitycznego myślenia. Wiesz co nam mówi ten błąd? Że masz braki w debugowaniu kodu i tyle. EOT.
ReBeLs513
Nie wiem czy tutaj ale jak coś to powtórzę: w php jestem początkującym. Mam nadzieję, że już bd wiedzieli czemu nie kumam
nospor
podalem ci linka do tematu, podalem ci co masz glownie z niego zrobic. A ty cos o nie kumaniu... przeciez po polsku napisałem. Czego nie rozumiesz?

ReBeLs513
WAŻNE! Jaki kod do powyższego skryptu należy dodać i gdzie, aby była możliwość użycia opcji ODPOWIEDZ?? Proszę o najszybsza odp.
phpion
mail i znajdź sobie fragmenty z Reply-To.
ReBeLs513
Ok, prawie wszystko mam:) tylko teraz to: dochodzi do mnie mail i jest tam taka składnia: "Treść listu=Chciałbym zgłosić(...)" Co zrobić, aby znak "=" był zastąpiony znakiem: ":" questionmark.gif To już ostatnia rzecz i temat bd do zamknięcia:P z góry ThX

Temat do usunięcia, w innym wątku temat poruszony.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.