Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS]tło
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
maxis88
Witam. Zaczynam swoją zabawę ze stylami ... do tej pory stosowałem formę
  1. <p style="background:url(plik.jpg)">

i wszystko działało jak powinno... teraz jednak chcę umieścić style w pliku css i z tego co przeczytalem w różnych kursach powinienem mieć coś takiego:

1.  
  2. #menu{
  3. margin-top:0;
  4. color:red;
  5. font-size:14;
  6. background-image:url("pan_.jpg");
  7. padding-top:40;
  8. }
  9.  

wszystkie parametry działają prócz właśnie tego tła ... nie wiem czy to jest powód tego ale przypisałem ten styl komórce tabeli ...
krzysztof_kf
a jakaś wysokość lub szerokość dla menu cokolwiek ?
maxis88
póki co ten parametr szerokości jest w komórce ... a tekst odpowiada już za wysokość ...
ale co to ma do tła ?
krzysztof_kf
dlatego że żeby wyświetlić jakieś tło to musisz podać jakieś parametry wysokości i szerokości dla selektora #menu ;]
maxis88
  1. #menu{
  2. margin-top:0;
  3. color:red;
  4. font-size:14;
  5. background-image:url("pan_.jpg");
  6. padding-top:40;
  7. width:200px;
  8. height:300px;
  9. }

też nie działa( tzn działa bo się rozszerza ale tła nadal nie ma )... chyba że o jakies inne parametry Ci chodziło ...
krzysztof_kf
wiem o o co ci chodzi ścieżkę masz do pliku .jpg w folderze tam gdzie masz index.php ?
maxis88
tak plik strony i obrazka jest w jednym folderze ... jedynie style są w osobnym ...
krzysztof_kf
no to wszystko jasne dodaj do background-image ścieżkę taką ../pan_.jpg
maxis88
ok faktycznie działa winksmiley.jpg nie wiedziałem, że może to być winą tylko tego że plik ze stylami jest w innym folderze haha.gif
pedro84
Przy podawaniu marginesow i paddingów używaj px.
Kshyhoo
Luknij tu. Po za tym, pomija się cudzysłowy i piszę się url(tlo.gif);. Zawsze jakieś bajty oszczędzone ;p
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.