Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Wysyłanie wiadomości na gg, poprzez link'a.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
qqwwq
Witam,

Jak pewnie większość z Was wie, możemy sobie na stornie zrobić coś takiego:
<a href="gg:1234512345">Wyślij wiadomość na nr gg: 1234512345.</a>

I po kliknięciu na ten link, otworzy nam się poprzez gadu-gadu, nowa rozmowa z numerem z linku.

W związku z czym moje pytanie. W jaki sposób zrobić coś podobnego, ale dla tlen'a, aqq, mirandy itp ... czyli w przypadku jak ktoś chciał by napisać do kogoś na nr. gg, ale sam nie posiada komunikatora gg, tylko innego klienta który tą sieć także obsługuje.
dexik
Ten widget powinien cię zainteresować.
varez
jemu chodziło tylko o linki..

qqwwq:
Wiekszośc alternatywnych komunikatorów "przejmuje" także adresy typu: "gg", jeżeli ktoś tam sobie używa ich do obsługi gg.
Wiekszosc komunikatorów ma też własne przedrostki które musisz dopisac, musisz juz szukac po pomocy kazdego z nich.
aqq ma bodajze wlasnie "aqq"
ale skype ma juz "callto",
wiec ..
moze ktos zna liste wszystkiego co potrzebujesz, ale ja bym radzil szukac u źródła smile.gif

edit:
zawsze mozesz znaleźć jakąś stronkę na ktorej takie cos jest i zobaczyc jak to jest zrobione
polecam aukcje allegro - tam czesto tego uzywaja
qqwwq
Tak, wiem że są jakieś inne przedrostki, tlen ma np tlen: ... tylko chodzi mi o konkretny przykład otwierania okna do sieci gg w innych komunikatorach, jak to wtedy wygląda tlen:gg:12345 - numer? Wiem że to 'przejmowanie' protokołu gg nie działa np. w mirandzie. Gdzie mogę szukać opisów tego, albo pod jaką frazą? Bo przyznam szczerze że sporo czasu na to natraciłem, i co najwyżej kilka podobnych rzeczy jak link wyżej znalazłem, a nie o to mi chodzi smile.gif

Interesowały by mnie komunikatory, tlen, aqq, miranda, jabber ...
varez
pisz
gg:123456
jak komunikator nie obsługuje to nie obsługuje..
przecież nie zrobisz <a> z kilkoma href, jeden dla mirandy, drugi dla gg, trzeci dla .....
qqwwq
Nie, ale mogę zrobić kilka osobnych linki, które będą dla różnych komunikatorów, albo nawet do profilu dodać jakieś pole z używanym komunikatorem, w zależności od czego, będzie się pokazywał tylko odpowiedni link winksmiley.jpg
varez
dziwne.. no ale nie ma takich cudów typu
tlen:gg:12345

po prostu gg:33224
czy tam aqq:343242

jak nie działa pod jakims komunikatorem to nic nie zrobisz
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.