Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SMARTY] Smarty.class
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Marcel1989
Siemanko mam skończoną w 100 % działającą stronę na dysku opartą o szablony smarty w tworzeniu strony pomagał mi krasnal serv i wszystko świetnie mi śmiga na dysku Jednak po przeniesieniu wszystkich plików i bazy na hosting nagle napotykam się na taki oto błąd
Kod
Warning: require_once(/home/team/public_html/demo/libs/Smarty.class.php) [function.require-once]: failed to open stream: No such file or directory in /home/team/public_html/demo/index.php on line 8

Fatal error: require_once() [function.require]: Failed opening required '/home/team/public_html/demo/libs/Smarty.class.php' (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/team/public_html/demo/index.php on line 8
z tego co rozumiem nie znajduje w folderze libs pliku smarty.class.php jednak on tam jest a co ważniejsze na dysku normalnie znajduje więc nie wiem co mam zrobić proszę o pomoc z góry dzięki
pedro84
Błędna ścieżka?
Marcel1989
Ścieżka jest prawidłowa przecież napisałem ( nie jestem takim idiotą żeby tego nie sprawdzić ) ! worriedsmiley.gif

przydało by się żeby ktoś pomógł ktoś rzeczowy ...
Zyx
Sprawdź z łaski swojej czy nazwa pliku zaczyna się dużą literą czy małą. Powinieneś wiedzieć, że Windows jest dziwnym systemem, m.in. dlatego że nie rozróżnia wielkich i małych liter w nazwach plików oraz katalogów, co oczywiście może rodzić problemy podczas przenoszenia plików na serwer uniksowy. Czyli: albo coś skopałeś podczas przenoszenia, albo... błędna ścieżka. smile.gif
pedro84
No a może rzeczowo zapytasz i chociaż podasz fragment kodu, może tam jest jakiś problem?
Marcel1989
więc tak wgrałem teraz żeby sprawdzić czy ja coś skopałem czy to problem serwera pliki czystego smarty i problem jest taki sam smile.gif co do rad które podaliscie to sprawdziłem te zależność i okazało się że ponoć musi być napisane Smarty z dużej litery jednak postanowiłem to i tak sprawdzić co zaowocowało błędem o treści
Kod
Warning: _compile_source(Smarty_Compiler.class.php) [function.-compile-source]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/sites/yoyo.pl/s/p/sprawdzamy/libs/smarty.class.php on line 1453

Fatal error: _compile_source() [function.require]: Failed opening required 'Smarty_Compiler.class.php' (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /var/www/sites/yoyo.pl/s/p/sprawdzamy/libs/smarty.class.php on line 1453

fragment kodu a właściwie index.php czystego smarty
  1. <?php
  2.  
  3. require '../libs/Smarty.class.php';
  4.  
  5. $smarty = new Smarty;
  6.  
  7. $smarty->compile_check = true;
  8. $smarty->debugging = true;
  9.  
  10. $smarty->assign("Name","Fred Irving Johnathan Bradley Peppergill");
  11. $smarty->assign("FirstName",array("John","Mary","James","Henry"));
  12. $smarty->assign("LastName",array("Doe","Smith","Johnson","Case"));
  13. $smarty->assign("Class",array(array("A","B","C","D"), array("E", "F", "G", "H"),
  14. array("I", "J", "K", "L"), array("M", "N", "O", "P")));
  15.  
  16. $smarty->assign("contacts", array(array("phone" => "1", "fax" => "2", "cell" => "3"),
  17. array("phone" => "555-4444", "fax" => "555-3333", "cell" => "760-1234")));
  18.  
  19. $smarty->assign("option_values", array("NY","NE","KS","IA","OK","TX"));
  20. $smarty->assign("option_output", array("New York","Nebraska","Kansas","Iowa","Oklahoma","Texas"));
  21. $smarty->assign("option_selected", "NE");
  22.  
  23. $smarty->display('index.tpl');
  24.  
  25. ?>
  26.  

Dodam że nawet próbowałem przenosić folder libs do folderu w którym znajduje się index.php jednak po zmiane ścieżki na folder w którym jest index i tak to nic nie dało
pedro84
W jakim katalogu znajduje się index.php, a w jakim folder "libs"?
Marcel1989
libs jest w katalogu głównym a index.php jest w folderze demo który znajduje się w katalogu głównym

Katalog główny:
-Libs/
-Demo/index.php
Zyx
Sprawa jest jasna - wszystkie Twoje pliki mają nazwy zaczynające się małą literą, a powinny zaczynać się dużą. Zauważ, że po próbie załadowania smarty.class.php plik się wczytał i wystąpił problem przy załadowaniu kompilatora, który też jest małą, a próbujesz ładować dużą. Po prostu popoprawiaj nazwy wszystkich plików i wszystko będzie OK.
Marcel1989
wszystkie pliki w libs ?
np jak mam smarty_compiler.class.php to mam zmienić na Smarty_Compiler.class.php tak ? ok działa wystarczyło zmienić nazwy plików w libs pierwsze litery na duże i to wszystko smile.gif
Zyx
Masz zmieniać tym plikom, które mają złe nazwy... to chyba oczywiste.

http://smarty-php.googlecode.com/svn/trunk/libs/

Tu masz repozytorium SVN Smarty'ego, które na pewno ma odpowiednią wielkość liter.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.