Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak uczyć się php?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Długi
Witam. Jako że mam dosyć małe doświadczenie w programowaniu, zwracam się tutaj z prośbą o udzieleniu kilku wskazówek. Powiedzmy że mam już jako takie pojęcie o php, znam jego podstawy i najpopularniejsze funkcje. W co teraz "się zagłebiać"? Czy zabrać się za OOP, ażeby lepiej i wydajniej wykorzystywać kod? Czy może teraz zabrać się za szablony, np. SMARTY? Ale z tego co czytałem to jest to biblioteka obiektowa, więc pewnie podstawy OOP przed nauką by się przydały? Jednak czytając różne tematy na forum dowiedziałem się że jedni chwalą system szablonów, drudzy radzą zostawić to na rzecz popularnych frameworków. Ale znów frameworki też są chyba napisane obiektowo czyż nie? No i tak mi się już pomieszało że nie wiem za co się teraz zabrać. OOP, Frameworki czy też SMARTY? Proszę o poradę i dziękuję z góry za chęci i wyrozumiałość.
sf
Smarty tez jest napisane obiektowo. Więc dobrze na początku nauczyć się OOP. Przy smarty nie zatrzymywałbym się długo bo przeszło to do lamusa z uwagi na pojawienie się właśnie frameworków. Dobrze jednak wiedzieć co to jest i jak działa.

Moim zdaniem powinieneś po pierwsze nauczyć się podstaw OOP ( książka lub http://pl2.php.net/oop ), a następnie spróbować skorzystać z jakiegoś frameworka. Najprostszy będzie na początek Kohana bo Zend i Symfony to już raczej jak ma się spore doświadczenie.

Poza tym staraj się odpowiadać na pytania na tym forum. Ludzie często są leniwi i nie szukają odpowiedzi w internecie czy manualu. Zrób to za nich i w ten sposób bardzo dużo się nauczysz.
Długi
Rozumiem. Czyli teraz po tej wiedzy z zakresu strukturalnego php zabierać się za OOP a później ewentualnie za jakiegoś FW. Dziękuję.
muwie
Witam.
Mieszasz Ty pojęcia. SMARTY i frameworki to narzędzia przygotowane abyś szybciej oraz łatwiej pisał swoje strony, aplikacje. A OOP to wzorzec programowania ( we wszystkich językach programowaniach występuje( no prawie we wszystkich)). Oczywiście możesz się uczyć OOP poprzez poznawanie budowy frameworków a także bibliotek( SMARTY). Ale i tak wszystko się sprowadza do tego abyś umiał język, niezależnie czy piszesz strukturalnie czy obiektowo. Więc tylko od Ciebie zależy w jaki sposób nauczysz się programować.
Długi
no tak, wiem o tym że oop to wzorzec a smarty i fw to pomoce do pisania, ale chodzi mi bardziej o to, czy skupiać się na smartach czy od razu brnąć w fw. Bo bardziej jakoś przyjazne wydają mi się smarty jednak właśnie wielu pisze że one "przechodzą do lamusa" i nie warto się na nich skupiać tylko na fw. A ja nie miałem z niczym do czynienia dlatego pytam. Ogólnie to teraz wiem, że OOP tak czy tak muszę ogranąć w mniejszym lub większym stopniu.
sf
Poza Smarty jest wiele innych bibliotek, które warto poznać. Przykładem mogą być tu wszelkiego rodzaje ORM czy ActiveRecord, które zamiast pisania zapytań w czystym SQL dostarczają Ci odpowiednie metody do operacji na bazie danych.

Wracając jeszcze do Smarty zobacz sobie też Savant ( http://phpsavant.com/ ).
-=Peter=-
Cytat
A OOP to wzorzec programowania

Zdefiniuj co rozumiesz pod pojęciem "wzorzec programowania", bo chyba nie mówisz o wzorcach projektowych. Programowanie zorientowane na obiekty to paradygmat (nie wzorzec!) programowania, podobnie jak paradygmat proceduralny, strukturalny, funkcyjny, komponentowy itp.

Cytat
no tak, wiem o tym że oop to wzorzec

No to jesteś w błędzie.

Ucz się od podstaw, najpierw programowanie strukturalne oraz zdobycie w nim jakiegoś doświadczenia, później programowanie obiektowe oraz doświadczenie, a dopiero po tym jak będziesz dobrze rozumiał i poruszał się w oop to weź się za frameworki. Możesz przeskoczyć jeden z tych elementów nauki, ale wtedy będzie większe prawdopodobieństwo, że będziesz kulawym programistą php winksmiley.jpg

Smarty do frameworków mają się również nijak, bo smarty to system szablonów, a frameworki ogólnie rzecz biorąc to biblioteka (lub zbiór bibliotek) które mają uniwersalne zastosowanie, więc zdanie że smarty zostało wyparte przez frameworki nie będę głębiej komentował.
Zyx
Żaden framework nikomu nie pomoże, jeśli się nie rozumie języka, a algorytm składający się z więcej niż jednej pętli to czarna magia. Zostaw na razie biblioteki rozmaite w spokoju. Wiem, że każdy chciałby już szybko tworzyć strony i zarabiać kasę, ale z taką wiedzą po łebkach to można co najwyżej być zwykłym klepaczem, co to seryjnie stronki firmowe odstawia. Znajomość Smarty'ego czy Zend Frameworka Ci w niczym nie pomoże np. w Javie albo przy projektowaniu jakiegoś konsolowego demona. Boli to trochę, bo później trzeba pracować z ludźmi, którzy mają w CV wpisaną znajomość pięciu frameworków, a jak przychodzi co do czego, trzeba siedzieć za nich godzinami po nocach, bo ich pierwszy lepszy nietrywialny problem pokonał, albo chodzą i recytują frazesy z książek/artykułów - największy kit można im powciskać, a oni w niego uwierzą smile.gif. Żeby sprawdzić to już im do głowy nie przyjdzie, bo to przecież np. Fabien Potencier napisał smile.gif.

PS. Jak w ogóle chcesz się brać za systemy szablonów, to błagam... wszystko, tylko nie Smarty. To strasznie archaiczny, źle napisany i zacofany w rozwoju system, który już dawno powinien był zdechnąć za taką pseudoinnowacyjność. Naprawdę, nie rozumiem jak można się tak podniecać tym, że ten system zamienia foreach w <?php ... ?> na foreach w klamerkach i twierdzić, że jest to niezwykły postęp...
Cypherq
Od siebie dodam jeszcze: łaź po blogach. Agreguj w czytniku RSS blogi z kategoriami PHP, wczytuj się w artykuły, oczywiście nie wszystkie, ale wystarczy, żę przejdziesz się po forum, wielu użytkowników pisze gorsze i lepsze artykuły, ale to wg. mnie z nich można się najwięcej dowiedzieć, są bardzo zróżnicowane tematycznie, a krytyczne komentarze sprawią, że będziesz miał powód sprawdzić np. kto ma rację, autor artykułu czy komentujący. Po za tym na blogach często omawia się nietypowe problemy, to rozszerza phpowe horyzonty.
lagotek
mnie zastanawia czy moze lepiej najpierw nauczyc sie programowania w C, a pozniej dopiero brac sie za php czy jesli ktos w ogole nie ma pojecia o pisaniu skryptow zaczynac od php
marcio
Cytat(lagotek @ 25.05.2010, 13:15:45 ) *
mnie zastanawia czy moze lepiej najpierw nauczyc sie programowania w C, a pozniej dopiero brac sie za php czy jesli ktos w ogole nie ma pojecia o pisaniu skryptow zaczynac od php

Maly odkop, ale jak juz napisales glupote to ci odpowiem.
Nie ma to nic wspolnego nie znajac sie na programowaniu latwiej jest zaczac od PHP niz od C/Cpp czy pochodnych snitch.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.