DemonKM
11.05.2010, 08:08:25
Witam!
Mam prośbę do was. Mam na dysku pliki które są szablonem. nie wiem jak te smarty podglądnąć. Zwykłe pliki html można zobaczyć w przeglądarce, php można pod krasnalem a jak można zobaczyć te złożoną strukturę smartów? Chciałbym zmienić tylko kilka grafik do tego potrzebuję tylko css i z tym sobie poradzę, ale muszę jakoś mieć graficzne przedstawieni tego kodu a nie wiem jak to zrobić. Próbowął znaleźć coś na forum al nie znalazłem, jeśli powielam temat proszę o linka do tematu. Dzięki.
pedro84
11.05.2010, 09:31:45
Ale kodu czego? Smarty używają plików .tpl, w ktorych jest zwykły HTML.
DemonKM
11.05.2010, 10:02:18
Tak wiem, widziałem kod, ale muszę zmienić grafikę , jak zacznę zmieniać grafikę chciałbym widzieć zmiany jakie wprowadzam by nanosić poprawki. I chciałbym wiedziec jak mogę zobaczyć to co się zmieniło poza wgraniem plików ponownie na serwer.
pedro84
11.05.2010, 10:08:16
Musisz sobie postawić serwer lokalny, Apache + PHP + MySQL. Możesz skorzystać z gotowych paczek, WAMP lub XAMPP.
lobopol
11.05.2010, 10:08:20
To odpal sobie stronę na domowym serwerze np. xampp/bitnami/itp.
sirsimon
11.05.2010, 10:19:11
Możesz to zrobić z Krasnalem. Potrzebujesz
biblioteki Smarty. Tu masz
informacje, jak je zainstalować.
DemonKM
11.05.2010, 13:27:26
Przepraszam mam zrobić tylko to co jest w tej linijce?
"Zainstaluj pliki bibliotek Smarty znajdujące się w katalogu /libs/ dystrybucji. Są to pliki PHP których NIE POWINENEŚ zmieniać. Są one wydzielone spośród wszystkich aplikacji i zostają zaktualizowane tylko wtedy kiedy zaktualizujesz nową wersje Smarty."
czy całą resztęco jest poniżej w tym linku również?
czy nie ma czegoś takiego co jest gotowe i gdzie są te smarty. tak bym zainstalował. Wrzucił tam cały katalog który mam i wszystko się cacy odpali?
lobopol
11.05.2010, 17:22:33
Aby smarty ci działało wystarczy mieć skopiowane katalogi:
libs tu są pliki smarty
templates (tu pliki tpl wkładasz)
templates_c (stworzyć tu jest cache strony)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.