Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Imagick i gettext na nazwa.pl
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
bober10
Witam wszystkich,

10 minut temu rozmawiałem z rzecznikiem prasowym firmy NetArt, na temat problemów z działaniem natywnych funkcji Imagick i Gettext na serwerach Netart.

Pani Beata podała mi ciekawą informację, mianowicie byłem pierwszą osobą, która zgłosiła im fakt, że ów imagick nie działa, jest zainstalowana jakaś zabytkowa wersja która jest skompilowana ze zbugowanym libimagickiem i nie potrafi przez to przetwarzać plików PNG itd.

Chciałbym więc aby wszyscy z was którzy mają konto na nazwie i chcieliby używać imagicka, lub używają go przez obejścia typu exec('convert ...') aby napisali maila na biuro@nazwa.pl oraz ewentualnie dodali kopie dla pani Beaty (jej mail na stronie http://netart.pl/biuro-prasowe.html ) z informacją o tym, że nie działa im imagick tudzież gettext.

Marcin.
blooregard
Przenoszę do Hydeparku.
Zbłąkany
Ja bym chciał żeby nie było wojen, ale to nie jest takie proste tongue.gif . Poza tym takie informacje powinieneś zamieszczać na forum NetArt'u, a nie tutaj smile.gif
PS. Widać w tym momencie jakość firmy, której klient musi się prosić o to (czy tamto), bo ktoś nie zadał sobie trudu, by sprawdzić, czy coś w ofercie działa chociaż tongue.gif
bober10
Cytat(Zbłąkany @ 13.05.2010, 08:20:46 ) *
Ja bym chciał żeby nie było wojen, ale to nie jest takie proste tongue.gif .

ty możesz to postrzegać jako wojnę, ja postrzegam to jako metodę na osiągnięcie potrzebnej mi funkcjonalności.
Cytat
Poza tym takie informacje powinieneś zamieszczać na forum NetArt'u, a nie tutaj smile.gif
pisze tutaj, bo pojawiali się tutaj ludzie, którzy mieli z tym problemy...
BTW gdzie jest forum netartu?

Cytat
PS. Widać w tym momencie jakość firmy, której klient musi się prosić o to (czy tamto), bo ktoś nie zadał sobie trudu, by sprawdzić, czy coś w ofercie działa chociaż tongue.gif
Pani rzecznik zapewniała mnie, że jak wdrażali ten system kilka lat temu to sprawdzali czy wszystko działa... biggrin.gif
Zbłąkany
A skąd Ty możesz wiedzieć, że ludzie mieli z tym problem, skoro konto masz raptem od dwóch dni? Winni zawsze zapewniają w sądzie, że zrobili wszystko (odnośnie wypowiedzi tej pani) tongue.gif
bober10
Cytat(Zbłąkany @ 14.05.2010, 08:04:28 ) *
A skąd Ty możesz wiedzieć, że ludzie mieli z tym problem, skoro konto masz raptem od dwóch dni?

bo jak szukałem rozwiązania z pół roku temu, to google wskazało wątek tutaj... oczywiście rozwiązania nie znalazło jak to google, ale watek gdzieś się wala...
tak w ramach ciekawostek, potem znalazłem na jakichś zabytkowych ftpach stary manual do php (97 rocznik chyba) gdzie było opisane stare API i wtedy się dowiedziałem że wersja na nazwie skompilowana jest przeciw libmagic 5.5 coś i nie działa z plikami PNG bo jest bug więc zostałem zmuszony do użycia funkcji exec, która na szczęście działa bo samodzielnie imagick jest nowszy.

druga ciekawostka, na moim serwerze developerskim uruchomiłem skrypt który robi miniaturki zdjęć (wszystkich zdjęć coś koło 400MB i po drodze pullparser obrabia jeszcze XMLa ok 10 mb)
natywna funkcja php: 27 minut
exec(convert): 3 godziny 16 minut
maszyna 4 rdzenie po 2.8 i 4GB ramu dyski 10k spięte w raid1
Emeszenes
>> phMagick - wrapper ( klasa opakowująca klasę imagemagick )

phMagick potrzebuje dwu rzeczy, aby działać:

* imagemagick
* php musi zezwalać na dostęp do funkcji exec().

Czyli na serwerach nazwa.pl będzie działać.

Przykład zastosowania:

1. <?
  2. include "phMagick.php";
  3. $p = new phMagick("source.png","destination.png");
  4. $p->rotate(45);
  5. ?>

>> Download

Pozdrawiam - Emeszenes ( GG: 165055 )
bober10
Cytat(Emeszenes @ 13.11.2010, 15:01:40 ) *
>> phMagick - wrapper ( klasa opakowująca klasę imagemagick )

wszystko fajnie tylko to jest klasa używająca execa, czyli nie "opakowuje klasę imagick'a" a opakowujaca programy z pakietu imagicka. De facto jest to potwierdzenie problemu smile.gif

a tak btw, osobiście wolałbym napisać polecenie ręcznie i zaoszczędzić trochę pamięci, zamiast ładować tą klasę ze wszystkimi pluginami, tylko po to żeby zrobić thumbnaila, ale co kto lubi tongue.gif

w każdym razie rozwiązania problemu nadal nie ma ^^
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.