Gold1s
19.05.2010, 13:14:49
Witam serdecznie.
Wczoraj wchodząc na FTP zobaczyłem dodatkowe pliki, wydały mi się one podejrzane i takowymi się okazały.
Parę plików w rozszerzeniu php i parę w html.
W html były jakieś hacked by. Czyli ktoś jakoś wszedł na moje FTP.
Poprosiłem hosting (nazwa.pl) o logi, ale nic w nich nie ma podejrzanego, czyli haker nie wchodził poprzez FTP, tylko... No właśnie, nie mam pojęcia przez co.
Czy ktoś może mi powiedzieć, co mogło być przyczyną włamu? Hasło miałem nie do złamania.
Hasło na ftp zmieniłem, pliki usunąłem.
Pozdrawiam i liczę na odpowiedź.
nospor
19.05.2010, 13:16:43
Cytat
Hasło miałem nie do złamania.
A powiedz jeszcze jakim programem wchodziłeś na tego ftpa?
Bo przykładowo taki TotalCommander swego czasu zapisywał hasła w postaci jawnej i byle badziewie na Twoim kompie mogło to odczytać i sie "wlamac". Juz nie raz na forum były takie przypadki
kapuch
19.05.2010, 13:19:27
moim zdaniem odpowiedzia jest sam cms (oscommerce), swego czasu byl on bardzo dziurawy, nie wiem jak teraz...
Gold1s
19.05.2010, 13:28:46
nospor - no właśnie czytałem o tym TC, ale używałem go i hasła również zapisywałem.
kapuch - polecacie coś darmowego i lepszego?
Pozdrawiam serdecznie.
kapuch
19.05.2010, 13:55:52
Czy jest cos darmowego i lepszego? Nie wiem, ale proponuje odwiedzic forum oscommerce i popytac o znane dziury i ew. latki.
Update samego cms'a take musowo trzeba zrobic.
Patrzac na winowajce, jestem prawie na 100% pewny, ze to wina oscommerca, chyba ze sciagales TC z jakiejs warezowni i miales do niego podpiety "dodatek"
gigzorr
19.05.2010, 15:16:53
Na ftp mozna sie łączyc przez strony też, są takie spiecjalne ;p
Gold1s
19.05.2010, 20:22:54
Ok, proszę o usunięcie tematu.
Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.