//plik class.Czlowiek.php class czlowiek { private $Imie; private $nazwisko; public function wypelnijDane() { <input type = "text" name = "imie"/> <input type = "text" name = "nazwisko"/> <input type ="submit" Value"dodaj!!"> </form>'; } public function ustaw() { $this->Imie = $_POST['imie']; $this->Nazwisko = $_POST['nazwisko']; } public function dodaj() { $query = "INSERT INTO uzytkownicy SET imie ='$this->Imie', nazwisko = '$this->nazwisko'"; }
I teraz chcial bym utworzyc odnosnik do wstawiania uzytkownika:
//plik index.php $require_once('class.Czlowiek.php'); $pomoc = 1; { $czlowiek = new Czlowiek(); $czlowiek -> wypelnijDane(); $czloweik -> ustaw(); $czlowiek -> dodaj() }
Problem w tym ze jezeli tak to wywolam to tylko wyswietli sie formularz nie ustawiajac zmiennych Imie i Nazwisko gdyz tablica $_POST jest pusta.
Nie chcial bym do kazdej funkcji tworzyc osobnego odnosnika by sie wywolala. Wiem ze jezeli funkcje ustaw i dodaj wywale poza ifa to bedzie dzialac, ale co zrobic gdy np mam inna klase i w niej mam funkcje dodajCzlowieka ktora zawiera wywolanie tych 3 funkcji klasy czlowiek
require_once('class.Czlowiek.php') class nadCzlowiek { $czlowiek; public function dodajCzlowieka { $this-> czlowiek = new Czlowiek; $this->czlowiek ->wypelnijDane(); $this->czlowiek->ustaw(); $this->czlowiek->dodaj(); } } //plik index.php $nadczlowiek = new nadCzlowiek(); $nadczlowiek -> dodajCzlowieka()
Bardzo prosze o pomoc bo nie wiem jak sobie poradzic z tym problemem