Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] Poziomy użytkowników
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Gibon80
Witam.

Piszę pewną stronkę i chciałbym dodać poziomy kont użytkowników (poziom administratora i zwykłego użytkownika) po to by niektóre elementy na stronie były wyświetlane jedynie po zalogowaniu się na konto z poziomem admina. W bazie mam tabelę z loginem, hasłem i poziomem (poziom 1 to admin, 0 to zwykły użytkownik). Mój problem polega na tym, że nie umiem napisać odpowiedniego zapytania, które pobrałoby wartość rekordu poziom odpowiedniego z tego samego wiersz w bazie, z którego pochodzi login konta.

Np mam taką tabele `users`:

id login haslo poziom
------------------------------------
0 admin xxxxx 1
1 user1 xxxx 0
2 user2 xxxx 0

Jak pobrać wartość z rekordu poziom odpowiednio do loginu questionmark.gif
Kowol
SELECT poziom FROM users WHERE login = $_SESSION['login'];
?
Gibon80
Właśnie tak robiłem i jest problem. To zapytanie zwraca zawsze wartość pierwszego rekordu "poziom" w tym wypadku jest to 1,
ponieważ pobiera go wtedy jeżeli login przypisany do zmiennej sesyjnej "login" znajduje się w bazie.
Jak napisać zapytanie które zwróci wartość rekordu "poziom" odpowiedniego do rekordu "login" questionmark.gif
TheBegin
Algorytm

1.Zaznaczasz danego użytkownika o którego Tobie chodzi (W tym przypadku zalogowany użytkownik).
2.Sprawdzasz czy dany użytkownik jest adminem.
3.Jeśli tak to wyświetlasz to co potrzebujesz.
4.Jeśli nie to nie wyświetlasz.

Sam skrypt

zakładam ze masz polączenie z baza itp

<?php

$login = $_SESSION['login'];

$zapytanie = mysql_fetch_array(mysql_query("select * from `users` where `login` = '$login'"));

if($zapytanie['poziom'] == 1)
{
//to co chcesz wyświetlić
}

elseif($zapytanie['poziom'] == 0)
{
//możesz te drugie elseif ominąć ale możesz użyc go do wyświetlenia informacji ze np. nie jesteś adminem i nie mozesz tej strony, treści widzieć
}

?>

Mam nadzieje, że zadziała
zend
Chodzi Ci o operacje przed zapisaniem do sesji po wysłaniu formularza? Jeśli tak to
  1. $login = $_GET['myLogin']// taki url plik.php?myLogin=Bartek
  2. //natomiast dane z formularzy domyślnie przesyłane są post'em i odbierasz je w ten sam sposób tylko że w tablicy $_POST

Może przydać Ci się także isset
Gibon80
@TheBegin

Wielkie dzięki właśnie o to mi chodziło smile.gif

Temat można zamknąć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.