Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dłuuugie pierwsze załadowanie się strony
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
mrok
Witam

Natknąłem się na następujący problem. Czas pierwszego załadowania się strony to czasami 10-20sek, każdy następny request jest już w granicach przyzwoitości. Nie jest to na pewno wina cachu przeglądarki (strona niewielka, cache wyłączony, łącze 3Mb). Dla porównania umieściłem stronę na innym hostingu i tam działa bez zarzutu. Mniej więcej co 3h jak próbuje załadować stronę to muszę swoje odczekać. Wewnętrzny timer w skrypcie oraz logi nie wykazują jakichś nadzwyczajnych odchyleń od średniej 0.4sek. Serwis oparty jest na zend frameworku. Jeśli ktoś miał podobny problem i zna jego przyczynę lub rozwiązanie to będę wdzięczny za jakiekolwiek informację. Czy może być to związane z DNSem gdzie wykupiona jest domena?

Dla porównania podam linki

tutaj działa wolna - server alte - http://www.tekaprojekt.pl
tutaj przyzwoicie - server vipserv - http://teka.yum.pl
jaslanin
mi się otwiera bez problemu, może to jakiś chwilowy problem serwera albo Twojego łącza.
mrok
Cytat(jaslanin @ 27.05.2010, 22:26:57 ) *
mi się otwiera bez problemu, może to jakiś chwilowy problem serwera albo Twojego łącza.

to byłoby najlepsze rozwiązanie.

Czy jeszcze ktoś próbował wejść na pierwszy z podanych adresów i również szybko otrzymał odpowiedź?

//EDIT a na Linuxie działa bez problemów - no kurcze głupieję już ;(
zend
Może system tworzy cache, a że jest ono ustawione na bardzo krótkie to często musi się tworzyć. Jakieś procesy serwera mogą blokować szybkie stworzenie się cache ztąd brak odp w logach
vtuner
U mnie bez problemu. Obie strony otwierają się z podobnym czasem poniżej sekundy (tak na oko biggrin.gif). Łącze 2MB.
gigzorr
U mnie to samo , strony otwierają się normalnie pod firefoxem,opera itp.
erix
Potwierdzam, u mnie ok.

Ale podejrzewam, że coś może być u Ciebie na trasie, po prostu. winksmiley.jpg

Drugi hosting jest w serwerowni Hetznera; zwykle tam chodzi wszystko gładko, może chodzi o wydajność routerów pracujących na tranzycie.
mrok
Dziękuję wszystkim za pomoc.

Faktycznie wszystko wskazuje na to, ze problem jest tylko z skończoną ilością komputerów.
Aby obejść tego domniemanego cacha (nie mogę się doczekać na odpowiedź adminów z potwierdzeniem) zrobię w cronie automatyczne wywołanie strony co jakiś czas.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.