Mam megaśny problem polegający na napisaniu klasy, która rysowalaby okna (schematy okien do aplikacji sprzedażowej dla klienta).
O tyle, o ile zwykłe namalowanie kwadratu z ramą nie sprawia mi problemu, o tyle ksztalty okien są różne i mają różne parametry i w zależności od tego szkice różnie wygladają (kwadratowe pojedyncze, pojedyncze otwierane, podwójne, podwójne otwierane, półokrągłe, okrągłe, z okrągłym zwieńczeniam, z trójkątnym zwieńczeniem)
Każde okno składa się z ramy i płata otwieranego oraz szkicu w jaki sposób się otwiera (takie linie na szybie w kształcie V).
Zastanawiam się w jaki sposób opisac okno, na chwile obecna wymyśliłem, że okna opisuję i przechowuję w db jako serialize arraya:
'type' => 'R', 'corners'=>array( ) );
a potem staram sie to parasować (type = R oznacza ze jest to prostokąt, a corners to po kolei, lewy górny, prawy górny, prawy dolny i lewy dolny - wiem że wystaczą tylko dwa cornersy do rysowania prostokata, ale tutaj mam wiecej informacji)
Za X1 i Y1 podstawiane sa rzeczywiste wartosci wpisane przez usera (oczywiscie odpowiednio skalowane).
OK, to by był mój problem, mam pytanie, czu ma ktoś pomysł inny na opisywanie tych okien i sposób parasowania tego do grafiki.
Poniżej przykłady tych prostrzych okienek, pozniej postaram sie dołączyć inne przykłady.

Ech widze, że problem jest na tyle zlożony, że malo kogo interesuje a Ci co zerkna nie potrafią pomóc