Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Coś jak cron tables tylko że na swoim komputerze
Forum PHP.pl > Forum > PHP
thomson89
Witam!

Chciałbym na komputerze uruchomić co godzinę, pewien skrypt php. Obecnie na kompie PHP mam z XAMPP'a. Mój system operacyjny to Windows 7. Ewentualnie mogę "dysponować" Mandrivą.

Podpowiecie mi jak to zrobić?
phpion
Harmonogram zadań.*

* o ile coś takiego jest w W7.
thomson89
No jest, a jak to ustawić? Bo jest tam pełno tych znaczków, opcji, akcji, czasów, warunków...
phpion
Czy naprawdę tak ciężko samodzielnie poszukać? Mam ci wkleić linki jakie wyszukuje google?
thomson89
Jakbyś mógł, to byłbym wdzięczny.

Nie mogę nic znaleźć. Są tylko komendy jak na linuksa, ale do windowsa nic nie ma.
phpion
...wpisz se chłopie to co ci podałem w pierwszym swoim poście i odwiedź pierwszy link z brzegu (z CentrumXP.pl).
Pilsener
Możesz też użyć jakiegoś programiku do harmonogramowania zadań, np. crona w wersji pod windows (ja tego używam).
erix
Cytat
* o ile coś takiego jest w W7.

Jest, i to całkiem rozbudowany (jak pierwszy raz otworzyłem po przesiadce z WXP, to szczena opadła ohmy.gif).

A co do dokumentacji, przecież po otwarciu Zaplanowanych Zadań możesz wcisnąć F1...
thomson89
Dobra. Część już wiem, ale jak zrobić, żeby plik php się wykonywał? Podać jego ścieżkę?

Chcę na próbę wykonać:
  1. <?php
  2. file_put_contents('harmonogram.txt', file_get_contents('harmonogram.txt')+1);
  3. ?>

W pliku harmonogram jest wartość 1.

Ustawiam w "tym" wykonywanie co 5 min, z akcją:
> D:\WEB\harmonogram.php
oraz
> localhost/harmonogram.php

I nic się nie zmienia w tym pliku .txt.
erix
php -f i tyle powiem, pogooglaj.
thomson89
Jakoś mi to nic nie daje. Nie wiem czy nie umiem szukać, czy tępy jestem po prostu.

---

Poprawka. Już kumam smile.gif

Odp.: Wywołujemy plik php.exe z parametrem -f i ścieżką pliku

Jednakże, wywołując ten plik tą metodą, wyskoczyło mi że nie może znaleźć ścieżki do pliku harmonogram.txt. Podałem więc ścieżkę bezwględną (dysk, foldery, plik) a nie z pozycji pliku. Można to jakoś zmienić?
erix
A co Ci przeszkadza w stosowaniu ścieżek bezwzględnych?

Poza tym, masz funkcję chdir, pole rozpocznij w albo katalog roboczy przy definiowaniu zadania.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.