kkuubbaa88
2.06.2010, 12:44:59
witam
w jaki sposób można sprawdzić czy dana transakcja została pomyślnie dodana ?
nospor
2.06.2010, 12:47:16
no jesli
mysql_query('BEGIN') zwroci ci false to znaczy ze sie nie dodala/rozpoczęła
A może pytasz o coś innego? Sprecyzuj może bardziej
kkuubbaa88
2.06.2010, 12:57:22
rozpoczynam transackje, nastepnie mam z 10 insertow i pod koniec mam commit. probowalem w standardowy sposob:
}
ale cos chyba nie działa poprawnie, dlatego poszukuje sposobu na potwierdzenie poprawnie wykonanej transakcji.
nospor
2.06.2010, 13:01:02
a czymże objawia się to "ale cos chyba nie działa poprawnie," ?
kkuubbaa88
2.06.2010, 13:11:26
NetBeans czepiał się składni co mnie też to troche dziwiło, ale teraz juz jest okej. widocznie wcześniej miałem malutki błąd w pisowni.
nospor
2.06.2010, 13:13:15
Czyli nie chodziło nawet o jakis błąd wykonania skryptu a o błąd jaki zgłaszał ci edytor? Na przyszłość, ty weź od razu takie rzeczy zaznaczaj...
Temat: Jak poprawnie zada pytanie
kkuubbaa88
28.11.2010, 13:51:48
musze odkopać ten temat, ponieważ sprawdzanie transakcji jak się okazało nie działa poprawnie.
zapytania wyglądają:
$zapytanie = "";
}
mam pod koniec:
echo "Transkacja nie została zakończona"; }
czy dodawane są rekordy czy też nie są zawsze wyskakuje poprawne zakończenie transakcji... dlaczego? jak to powinno wyglądać, aby poprawnie działalo ?
A czy wybrany przez Ciebie typ tabel obsługuje transakcje? Ponadto mam nadzieję, że wiesz, że skoro wykonałeś ROLLBACK, to fajnie byłoby już nie wykonywać także dalszego kodu, wliczając w to COMMIT, który w takim scenariuszu przeszedłby w tryb automatycznego zatwierdzania.
PS. Dlaczego wciąż korzystasz z archaicznych funkcji mysql_xxx(), kiedy jest PDO?