Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Kohana] Obsługa bazy danych we własnej funkcji
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
modic
Mam mniej więcej taki kod Kontrolera:

1. <?php defined('SYSPATH') OR die('No direct access allowed.');
  2.  
  3. class pages_Controller extends Base_Controller
  4. {
  5.  
  6. public function edit_page()
  7. {
  8. if ($parrent != $edit_page['page_parent_id'])
  9. {
  10. function create_tree()
  11. {
  12. for ($i=0; $i<$ilosc; $i++)
  13. {
  14. $this->db->query("UPDATE mooo_pages SET page_tree = '".$parent_tree."' WHERE page_id = '".$lista_menu['page_id']."' LIMIT 1 ");
  15.  
  16. create_tree();
  17. }
  18. }
  19.  
  20. // wywołanie funkcji
  21. create_tree();
  22. }
  23. }
  24.  
  25. }

to jest fragment mojego cms-a, mam wielopoziomowe menu, a funkcja create_tree służy rekurencujnej zmiany parametrów poszczególnych podstron, tyle tylko, że wywołanie obsługi bazy danych nie działa, wyskakuje taki błąd:
  1. Fatal error: Using $this when not in object context in C:\wamp\www\mooo\application\controllers\pages.php on line 14

czy mógłby miktoś podpowiedzieć jak wywołać obsługę bazy danych w funkcji create_tree questionmark.gif?
zend
Pisz zapytania w modelach, jestem pod wrażeniem, zadeklarowałeś funkcję w funkcji smile.gif
  1. class x
  2. {
  3. function pagesAction() {$this -> create_tree();}
  4. function create_tree() {}
  5. }
modic
Dzięki wielkie działa biggrin.gif

@zend
też jestem pod wrażeniem, zwarzywszy, że jestem na 4 roku prawa, a programowaniem zajmuję sie hobbystycznie smile.gif

P.S.
jak już mam gotowa funkcję w kontrolerze to ją przenosze do medelu
narazie mam tyle: http://www.mooo.modic.pl/
jak dokończę to się pochwale jak wygląda panel cms
zend
Kożystaj z jakiegoś lepszego edytora z kolorowaniem składni, to nie będziesz miał takich bubli smile.gif
modic
Cytat(zend @ 5.06.2010, 15:31:37 ) *
Kożystaj z jakiegoś lepszego edytora z kolorowaniem składni, to nie będziesz miał takich bubli smile.gif

używam Notepad++
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.