Konkretne przykłady:
- Grafika komputerowa. Każdy piksel, który widzisz na ekranie w grze komputerowej 3D to efekt mnóstwa obliczeń matematycznych.
- Sztuczna inteligencja. Kiedyś sobie w księgarni tak wziąłem podręcznik do sieci neuronowych, myśląc "a co tam, na topie jest". Otworzyłem losową stronę i co zobaczyłem? Całkę. Otworzyłem inną stronę. Znowu zobaczyłem całkę. Jeszcze inną... kolejna całka.
- Wyrażenia regularne. Początkujący płaczą nad nimi, nie rozumiejąc, co tam się dzieje, próbują za ich pomocą pisać algorytmy, kij wie co, a wystarczy poczytać sobie odrobinkę o ich teoretycznych podstawach, by dowiedzieć się, czego za ich pomocą nie da się zrobić i że do wykonania takiego wyrażenia wystarczy jedna pętla po wszystkich znakach tekstu, jedna zmienna i odpowiednio duża tablica sterująca.
- Parser PHP w Zend Engine. Jak wyżej. Gdyby nie prace matematyków oraz informatyki teoretycznej w dziedzinie języków formalnych, parsowanie czegokolwiek byłoby bardzo żmudnym procesem.
- Umiejętność optymalizowania programu. Każdy, kto poczyta co nieco o teorii złożoności, będzie wiedział, dlaczego w przypadku niektórych algorytmów wzrost mocy obliczeniowej komputerów nic nie da...
- Algorytmy kompresji.
- Programy nawigacji samochodowej czy wyszukiwarki połączeń komunikacji miejskiej bazują na osiągnięciach teorii grafów i matematyki dyskretnej.
- Reprezentacja liczb ułamkowych w komputerze to także wynik pracy matematyków. I jak ktoś nie rozumie, skąd się to bierze, będzie później pisał na blogach zdziwiony, że dodał 0,1 oraz 0,1 i wcale mu nie wyszło 0,2. Takie wpisy na blogach były...

.
- Mechanika gier komputerowych. Zainstaluj sobie symulator transportu OpenTTD. Budujesz tory, puszczasz pociągi, one sobie jeżdżą, ty się cieszysz, a pod spodem liczy się w kółko coś takiego:
http://wiki.openttd.org/Game_mechanics - Relacyjne bazy danych. Piszemy "SELECT * FROM komentarze WHERE id = 17", a silnik wykonujący to zapytanie jest niemal bezpośrednią implementacją rozmaitych ciekawych rzeczy z algebry.
Tak naprawdę czy piszesz system do sterowania oborą, czy serwis społecznościowy, logiczne efekty uzyskasz, gdy siądziesz nad kartką, opracujesz model działania, a taki model to już w pewnym sensie matematyka. Gdybyś się uparł i chciał sprawdzić czy wszystko do siebie pasuje, mógłbyś wszystko sformalizować, przeprowadzić parę dowodów i to już by była prawdziwa matematyka.