Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Szablonowe tworzenie podstron
Forum PHP.pl > Forum > PHP
naian11
Witam !
Tworze własny CMS i zatrzymałem się na tworzeniu podstron. Napisałem kod do tworzenie pliku .html i wkładania do niego wpisanego tekstu
  1. $tresc_podstrony = "<html>\n<head>\n<title>".$tytul."</title>\n<body>".$tresc."</body>\n</html>";

Problem polega na tym że jeśli rozbuduje kod to potem się w nim nie połapię. Dlatego pytanie do Was co proponujecie ? Smarty będą do tego odpowiednie ? czy może jakiś inny sposób ?
Chciałbym tworzyć podstrony które będą korzystały z pliku źródłowego w którym będę miał pocięty lay i w przygotowane miejsca tylko będę wczytywał tekst.

Proszę o pomoc
futura
Proponuje SMARTY smile.gif
Zyx
Po pierwsze nie te Smarty, tylko ten Smarty. Kiedy wy się ludzie nauczycie poprawnie to odmieniać...

Wracając do tematu, jest wiele aplikacji, które sklejają treść wynikową właśnie tak, jak podałeś. Jesteś całkowicie nowy na tym forum i nie wiem, jakie są Twoje umiejętności programistyczne, by polecać to czy inne rozwiązanie. Na pewno w przeciwieństwie do użytkownika Futura Smarty'ego bym nie polecał. Jest to źle napisany, powolny i przestarzały system (nawet w wersji 3.0), który tak naprawdę jedyne, co robi, to pakuje PHP w klamerki, a kod szablonu jak był nieczytelny, tak jest dalej. W ogóle albo weź czyste PHP i obuduj je helperami, albo weź system szablonów, który robi coś więcej niż tylko pakuje foreach oraz if w klamerki. Możliwości jest kilka:

- Open Power Template
- PHPTAL
- Od biedy nawet Twig, aczkolwiek Fabien Potencier dał tu trochę ciała; najpierw rozpisywał się, jakie to systemy szablonów są złe, gdy replikują PHP, a później sam udostępnił system, który de facto do tego się sprowadza smile.gif.

Kilka lektur do poczytania, które powinny dać Ci sensowny obraz sytuacji:
- http://www.zyxist.com/pokaz.php/uzyteczne_systemy_szablonow
- http://www.zyxist.com/pokaz.php/smarty_3
djgarsi
Tak jak kolega wyżej podpowiedział.smile.gif Pliki *.tpl i Smarty.smile.gif
Zyx
Jeśli Smarty, to napisz, dlaczego polecasz przestarzały i źle napisany system, który wypacza koncepcję systemów szablonów?
Wiktor P.
Tak jak Zyx również nie polecę ci Smarty.
Tu jest bardzo dobrze to opisane:
http://wortal.php.pl/phppl/wortal/artykuly...stemy_szablonow

To pisanie szablonu w innym języku i kompilacja spowrotem do kodu PHP.
Paranoja.

Co mogę polecić do wypróbowania:
PHP Savant, Yapter, FastTemplate, patTemplate.

Ale ogólnie jestem zdania, że odwracanie kota ogonem i pisanie szablonów w czymś innym niż PHP,
to prośba na własne życzenie, aby potem się martwić, dlaczego wszystko spowalnia.
Argumenty twórców Smarty, że jest bezpieczniej, jeśli webmaster nie zna PHP i tworzy szablony w innym języku
pozostawiam bez komentarza.
bolverk
Tak jak kolega powyżej polecam szczególnie Savant 3. Świetny system szablonów, z możliwością pisania własnych pluginów.
Zyx
Pisanie szablonu w innym języku niż PHP opłaca się jedynie wtedy, jeśli ten język faktycznie niesie ze sobą coś innowacyjnego, coś czego w PHP nie ma lub jest ciężko wykonalne. Większość systemów szablonów z innym językiem nie spełnia tego warunku, ponieważ ich twórcy wychodzą z założenia, że wystarczy skopiować foreach oraz if, opakować to w klamerki i już jest "rewelacja".

Cytat
Ale ogólnie jestem zdania, że odwracanie kota ogonem i pisanie szablonów w czymś innym niż PHP,
to prośba na własne życzenie, aby potem się martwić, dlaczego wszystko spowalnia.
Argumenty twórców Smarty, że jest bezpieczniej, jeśli webmaster nie zna PHP i tworzy szablony w innym języku
pozostawiam bez komentarza.

Z drugim się zgadzam, pierwsze - zależy od jakości kompilatora. Inny język wcale nie musi oznaczać spadku wydajności, a wręcz przeciwnie - może pozwalać na optymalizacje, które przy pisaniu w czystym PHP są niemożliwe do wykonania. Niestety mało który twórca systemów szablonów potrafi to wykorzystać.

Tak więc wybór powinien sprowadzać się do nowoczesnych systemów szablonów z autorskim językiem, które podałem wyżej, albo do systemów szablonów z PHP takich, jak właśnie Savant. W jego przypadku zdanie mam takie samo, jak koledzy wyżej - jeśli decydujesz się na PHP, będzie to dobry wybór.
thek
Również odradzam Smarty. Mam wątpliwą przyjemność pracować z nim od dłuższego czasu (kilkuletnie już serwisy) i zwyczajnie daje ciała. Samo pisanie w nim bardziej rozbudowanych rzeczy jest karkołomne. Wiele rzeczy to wspomniana "przeklejka" z PHP. Modyfikacja już istniejących, złożonych tpl to męczarnia. Część przydatnych funkcji niedostępna, przez co wielokrotnie uciekałem w kodzie do stosowania się {php}kod{/php} bo kobyły, które tworzone były poprzez akrobacje z udostępnionymi w Smarty funkcjami po prostu były zbyt duże.
Dla mnie najlepiej sobie samemu widoki porobić korzystając z wszelkich dobrodziejstw języka zamiast pakować to w szablon. Kto jest idiotą, ten i tak zrobi byki (tutaj literówka, tam coś nie tak ze zmienną i jej obróbką) a system szablonów może się wywalić, nieważne jak byłby domyślny i poprawiał te błędy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.