Pisanie szablonu w innym języku niż PHP opłaca się jedynie wtedy, jeśli ten język faktycznie niesie ze sobą coś innowacyjnego, coś czego w PHP nie ma lub jest ciężko wykonalne. Większość systemów szablonów z innym językiem nie spełnia tego warunku, ponieważ ich twórcy wychodzą z założenia, że wystarczy skopiować foreach oraz if, opakować to w klamerki i już jest "rewelacja".
Cytat
Ale ogólnie jestem zdania, że odwracanie kota ogonem i pisanie szablonów w czymś innym niż PHP,
to prośba na własne życzenie, aby potem się martwić, dlaczego wszystko spowalnia.
Argumenty twórców Smarty, że jest bezpieczniej, jeśli webmaster nie zna PHP i tworzy szablony w innym języku
pozostawiam bez komentarza.
Z drugim się zgadzam, pierwsze - zależy od jakości kompilatora. Inny język wcale nie musi oznaczać spadku wydajności, a wręcz przeciwnie -
może pozwalać na optymalizacje, które przy pisaniu w czystym PHP są niemożliwe do wykonania. Niestety mało który twórca systemów szablonów potrafi to wykorzystać.
Tak więc wybór powinien sprowadzać się do nowoczesnych systemów szablonów z autorskim językiem, które podałem wyżej, albo do systemów szablonów z PHP takich, jak właśnie Savant. W jego przypadku zdanie mam takie samo, jak koledzy wyżej - jeśli decydujesz się na PHP, będzie to dobry wybór.