Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]zmieniająca się nazwa tablicy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
tofik1778983
Witam
czy można zrobić taki myk aby nazwa zmiennej tablicy zmieniała się powiedzmy w pętli..
np mam tablicę $tab_pliki[]
ogólnie nie wiem ile tych tablic będe potrzebował wiec cciałem zrobić coś takiego aby tablice były tworzone z np numerem.
$tab_pliki_1[]
$tab_pliki_2[]
$tab_pliki_3[]
$tab_pliki_4[]...
po każdym obrocie pętli do nazwy tablicy byłby dodawany jakby prefix (na początku nazwy albo końcu)
Da rade questionmark.gif
Spawnm
Da, tylko po co? Do czego ci to?
$tab_pliki_{$i}
tofik1778983
Napisalem skrypt który sprawdza jakie sa foldery w damyn katalogu zapisuje je w tablicy ale to nie wazne..
potem w tej petli jest kolejna wchodząca do kolejnych katalogów i sprawdzająca jakie tam sa pliki.
I teraz katalogi spoko ale chcę aby dla każdego katalogu była oddzielna tablica z plikami.. bo jak dam np
$pliki[]=$plik; to mi wrzuci do tej tablicy wszystkie pliki lecąc po kolejnych katalogach..
a chciałbym mieć np tyle tablic z plikami ile skrypt znajdzie katalogów (najlepiej prefix tablicy byłby nazwą katalogu)

Chyba jasno opisalem.
nospor
A nie slyszales o tablicach wielowymiarowych?
tofik1778983
Cytat(Spawnm @ 8.06.2010, 22:05:24 ) *
Da, tylko po co? Do czego ci to?
$tab_pliki_{$i}

1. Fatal error: Function name must be a string in .........

Słyszałem ale jak dam 2wymarową to będe musiał przerobić sporo innych rzeczy, myślałem że da się jakoś tak...
Ma ktoś gotowca jak wczytać foldery i pliki z folderów w 2 wymiarowąquestionmark.gif
vermis
Można tak:
  1. $nazwa = "tab_pliki_".$i;
  2. $$nazwa[]
tofik1778983
  1. Fatal error: Cannot use [] for reading in....

To chyba nic z tego..
To może inaczej.. tablice dwuwymiarowe pamietam jeszcze jak sie uczylem c++ ale nie php
jak wczytać foldery i pliki w nich zawarte do takiej tablicy.. ogólnie zasadę działania znam itd ale nie wiem jak wczytać ;]

Tak się zastanawiam też w jaki sposób potem wylosować jeden z plikow danego folderu z tablicy 2wymiarowej??

Problem rozwiązany..
Zamiast jak wcześniej pisałem próbować zmienić nazwę tablicy i tworzyć nowe dla każdego folderu, wyzerowałem ją po każdym przejściu do nowego katalogu ;] Czasem najprostsze rozwiązanie kryje się gdzieś po kątach..
Skrypt robi co zaplanowane więc dzięki za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.