Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Kohana]kohana - kilka pytań
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
bobi194
Od dwóch dni mam zainstalowaną kohanę 2.4, która jest moim pierwszym FW w związku z czym mam kilka pytań:
Dużo szukałem w internecie (na tym forum oraz forum kohany) ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi
1. Czym konkretnie się różni klasa Controller od Template_Controller, kiedy stosować jedną a kiedy drugą
2. Gdzie umieszczać w kohanie własne klasy i funkcje, czy trzeba je includować w pliku z kontrolerem
3. Jak korzystać z podwidoków (gdzieś czytałem ale nie mogę już tego odszukać)
4. Jak korzystać w kohanie z ajaxa(jquery), domyślam się, że kod js dołączam do widoku, a ścieżką url daję do kontrolera/metody czy tak?
phpion
1. Template_Controller stosujesz w celu opakowania widoku w szablon. Jest to w zasadzie wstawienie danego fragmentu strony w wybrane miejsce szablonu. Zwykły Controller możesz użyć np. do żądań AJAXowych.
2. W katalogu libraries.
3. Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem "podwidok". Generalnie korzystasz z widoków tak, jak to zostało opisane w dokumentacji.
4. Tak.
bobi194
I znowu Ty phpion
serdecznie dziękuję
oidnus
Co do 3 to możesz użyć do tego celu

1. Kohana::find_file('views', 'sciezka/do/pliku');
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.