Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Naliczanie trasnferu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gabcio
Witam,

Mam stronę na, której będzie limit ściągania określonych plików w dziale download.
Załóżmy, że klient się rejestruje i dostane na start 100mb.

I jak go przekroczy to może sobie doładować limit.

Teraz pytanie jak zrobić naliczanie transferu na każdy z plików, które będzie mógł sobie ściągnąć.

Prawdę pisząc nie mam żadnego pomysłu jak taki mechanizm zrobić.

Przeglądałem google i nic nie znalazłem.
Fifi209
Robisz plik, który obsługuje download cały i on sobie pobiera wielkość pliku potem sprawdzasz czy

obecna + wielkosc pliku <= 100mb jeżeli tak to może pobrać w przeciwnym wypadku niech doładuje
gabcio
Sorrry, ale nie rozumiem ;|
Quantum
W bazie w tabeli użytkowników, utwórz pole "transfer", typ kolumny INTEGER UNSIGNED, wraz z wartością domyślną 102400 (100MB w KB). Przy każdym pobieraniu pobierz wielkość żądanego pliku (w KB), następnie sprawdź czy limit danego użytkownika jest większy niż waga pliku, jeżeli tak wykonaj zapytanie, które odejmie od limitu transferu wagę pliku i to wszystko. smile.gif
gabcio
Teraz już chyba rozumiem, dobra idę pisać jak coś to napiszę jeszcze
Fifi209
Ale tutaj nie ma nic do rozumienia, loguje się użyszkodnik do Twojego download'u, w sesji zapisujesz transfer który może wykorzystać i limit.

Potem sprawdzasz czy wielkość pliku (który chce pobrać użyszkodnik) + transfer który może zużyć < limitu

Czego nie rozumiesz?

Co do limitów to prosta baza danych (3 pola)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.